Bekas Pelajar Bongkar Sesuatu Tentang Pensyarah Ini Buat Ramai Geleng Kepala Kerana B40 Jadi Ukuran Buat Pensyarah Ini

Tindakan seorang pensyarah Intitusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) melampiaskan amarahnya kepada pelajar kelasnya kini menjadi bualan hangat dalam kalangan pengguna media sosial.

Pensyarah marah pelajar masuk kelas ‘online’ pakai telefon. Dalam sorotan yang dikongsi oleh pengguna Twltter, memaparkan video tangkap layar pensyarah wanita berkenaan memarahi pelajarnya setelah mendapati dia menghadiri kelas ‘online’ menggunakan telefon.

Martabat golongan B40 direndahkan. Tidak dengan itu, pensyarah yang juga berpangkat Doktor itu juga akui tidak gemar bersekedudukan dengan golongan B40 kerana beranggapan mereka Iebih suka menghabiskan wang untuk kepentingan sendiri daripada pelajaran.

“Kau cakap dengan kakak kau, kalau dia ada gelang emas… pergi jual gelang emas tu pergi bell komputer…”

“Kejap lagi aku nak ajar excel, sebab tu komputer tu sangat-sangat penting—Hanya RM800 sahaja bell komputer apa masalah kau?”

“Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40, dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran…”

“Pernah masuk kelas dia…” Bukan ingin menyelar, namun rata-rata netlzen kurang berkenaan dengan sikapnya berbuat demikian terhadap pelajar.

BaranPulak aku. Mentang-rnentang pangkat prof terus takde empati dgn student yg susah ye. B40 bukan taknak fikir pasal pelajaran. T ada nak makan pun takde duit. inikan pula nak bell alat belajar.

as much as I hate this prof attitude. But still dah semester 5 takda laptop? Aku sendiri ada kawan yg fam susah. 1st sem je pinjam laptop member. pastu part time boleh bell laptop second. Ni dah 3rd year?

Melihat diruang twltter ada memuat naik surat dari pihat uitm berkenaan lsu ini yang dikongsikan nama akaun @smffbmawesome.

Syed Saddiq Tampil Bersuara Buat Ramai Terkejut

Pada awal pagi Rabu, Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman turut memuat naik ciapan di Twitter mengenai perilaku pensyarah berkenaan.

“Kajian Kementerian Pendidikan menunjukkan satu pertiga pelajar di Malaysia tiada laptop atau tablet. Kadar keciciran pelajar sangat menakutkan.

“Mereka tidak pilih untuk terus miskin sampai tidak mampu untuk beli laptop. Dari menghina, lebih baik bantu mereka dapatkan laptop,” tulis Syed Saddiq.

Antara komen netizen yang tidak berpuas hati,

Kita semua milik Allah….kehidupan susah atau senang itu ujian untuk Kita dari Allah jadi hidup mesti sentiasa bersifat merendah diri…semoga anak2 B40 terus berjaya dunia n akhirat

Ya Allah.. saya tergolong B40 sedih nyer knp smpi terkeluar kata² gitu dr org yg bijaksana sgt tu.. bkn nyer nk bantu malah diherdikkan pulak.

Sepatut nye dlm usia mcm tu ( nenek2, mak2, makcik2), mulut tu keluar kan kata2 semangat kepada pelajar, bukan menghina, menjatuh kn maruah pelajar..

Think positive. Sahut cabaran Prof tu dgn buktikan student tu pun blh dpt result yg cemerlang. Kita ambil dr side yg positive, maka ia akan jd positive juga. Saya dulu pun susah juga. Nak sambung belajar mmg bergolok bergadai. Saya tolak tepi semua kata² negatif dan tanam azam utk berjaya. Memang ada juga kebenaran kata² Prof tu. Masa ne lah adik-beradik yg lain patut membantu.

Bila kito dah berjaya dan berjawatan jangan hina golongan bawahan…harta dan kekayaan kita memiliki skg ni ada sebahagian hak ore…ingat…tu..

Wahai prof patut nya kau xblh mengajar mcm tu .kau mahu ajar pelajar kau merompak dan menyamun.sedih nya aku bagi golongan B40 .yg punyai bilangan anak ramai dan bekerja sebagai boroh.

Ya Allah kesian nya…. Betapa malu ya pelajar dia. ko g la mgajar golongan ko tue… Dgn ko2 sekali g belajar kelas pendidikan moral.. Da tua pn masih kanak2 akal nyer.

Org yg berpendidikan tidak semestinya tahu beradab..inilah yg selalu d katakn org lebih menghormati org yg ada adab dri org yg ada ilmu..contoh

Nenek.. esok lusa golongan b40 ni la nak mandikan nenek.. nak tanamkan nenek.. jgn la sampai tak nak duduk dgn b40 nenek.. tp dah telepas ckp.. nenek hadap je viral rakyat malaysia ni.

Semoga terus berjaya wahai anak.semoga allah berikan kamu kekuatan jgn cpt putus asa.sungguh x beradap prof ni sombong.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber: Mstar/Kamjad