Dah Dapat. Lepas Kec0h, PihakP0lis SerbuRumah Terus Abang Tak Nak PakaiMask

PETALING JAYA – Mungkin terlalu bijak dan terlampau celik u.ndang-u.ndang, seorang lelaki dengan b.iadap mempersoalkan ti.ndakan anggota po.lis mengeluarkan k.ompaun ke atasnya kerana tidak memakai pelitup muka ketika mengisi petrol di sebuah stesen minyak.

Menerusi satu klip vide.o yang tul.ar di laman sos.ial ketika ini, lelaki tersebut dilihat seolah-olah cuba berdebat dalam usaha membenarkan perbuatannya itu kepada polis ketika diminta untuk menyerahkan kad pengenalan kerana berd.egil untuk tidak memakai pelitup muka.

Lelaki tersebut turut berkata di Denmark kajian telah menunjukkan pemakaian pelitup muka hanya menyusahkan dan memb.ahayakan penggunanya.

Kata lelaki itu lagi, dia juga tidak akan menerima v.aksin kerana ada satu lagi kajian di Amerika Syarikat yang menyatakan v.aksin C0vid 19 adalah berb.ahaya dan tidak selamat.

Malah video itu turut tular di media sosial selepas dia enggan memakai pelitup muka dan mend.akwa dirinya ada membaca kajian yang menjelaskan memakai pelitup muka boleh dija.ngkiti b.akteria.

Malah, dia turut dikenakan k.ompaun kerana ingkar a.rahan p.rosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan bagi mengekang penularan C0vid 19.

“Saya tidak tahu di Denmark sebab saya tak pernah sampai ke sana, kalau nak ikut u.ndang-u.ndang sana pergi duduk di sana,” jelas salah seorang anggota po.lis tersebut.

Rata-rata orang ramai juga tidak bersetuju dengan apa yang dilakukan oleh lelaki tersebut dan menganggap perbuatan itu hanya untuk melakukan p.rovokasi terhadap tugas pihak berkuasa semata-mata.

“Ada lagi rupanya jenis manusia seperti ini. Cukup la ke.sian dekat polis yang menjalankan tugasan mereka, dah kamu yang salah mengaku saja. Kalau cakap baik-baik mungkin pol.is n.asihat sahaja,” kata Wan Aziz Ibrahim.

Susulan itu, polis kemudian mengesan s.uspek sebelum men.ahannya malam ini.

Sementara itu, Ketua Po.lis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisi.oner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid mengesahkan penahanan s.uspek dan akan mengeluarkan kenyataan med.ia nanti.

Kredit : Kosmo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.