Ini Yang Terjadi Masa Tokti Pakai PeIitup Muka Jovian Yang Bersirim, Baru Je Cakap Nak Banteras Mask Hauk Di Pasaran

Pereka fesyen terkenal dan menantu kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob iaitu Jovian Mandagie tampil bersuara selepas pihak kerajaan mengeluarkan kenyataan pada 5 Mac lalu mengenai semua pengilang dan pengimport pelitup muka bukan perubatan perlu membuat permohonan serta penandaan MS SIRIM daripada SIRIM QAS International Sdn Bhd.

Menerusi Insta Stories, Jovian turut meminta orang ramai untuk tidak panik kerana undang-undang ini hanya akan dikenakan mulai 4 Julai. Malah, dia turut menjawab persoalan orang ramai mengenai adakah pelitup muka keluaran syarikatnya selamat dipakai walaupun tiada perakuan SIRIM.

“Tidak perlu panik , undang-undang ini akan dikuatkuasakan dari 4 Julai. Banyak yang tanya Jovian Mask macam mana? Tak ada sirim, tak selamat dipakai! Jovian Mask selamat dipakai malah diiktiraf olef MDA (Medical Device Authority) sejak tahun 2020 lagi. Gunakan tanpa was-was.” kata Jovian.

Tambahnya lagi, “Jovian turut berkongsi pendapatnya mengenai tujuan perakuan SIRIM yang dilakukan untuk membanteras pelitup muka yang tidak berkualiti di pasaran. Undang-undang SIRIM dilakukan untuk banteras pelitup muka kualiti hauk di pasaran. Terutamanya yang tak ada MDA Certs. So in future, sama ada anda ada MDA Certs atau SIRIM, baru anda boleh jual face mask. Pengguna pun boleh pilih dengan bijak.” kata Jovian Mandagie.

Namun begitu, tular satu rakaman di mana penyanyi nombor satu negara, Dato Siti Nurhliza mencuba pelitup muka keluaran Jovian Mandagie. Namun begitu, tali pelitup muka tersebut telah putus lalu menimbulkan pelbagai reaksi dari warganet.

Tidak pasti bila video tersebut tular, tapi yang pastinya kenyataan Jovian sebelum ini mengenai Sirim dibuat untuk banteras pelitup muka hauk di pasaran, buat segelintir warganet tidak berpuas hati “Hauk betul mask kau bang.…” sindir seorang warganet. Baru-baru ini Kerajaan bersetuju menunda penguatkuasaan pewartaan perakuan standard pelitup muka bukan perubatan yang sepatutnya pada 5 Julai ini kepada 1 Januari depan.

Perkara tersebut diumumkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi ekoran reaksi awam termasuk pihak industri terbabit.

“Setelah ambil kira maklum balas masyarakat, kementerian menangguhkan penguatkuasaan pewartaan,” kata beliau pada Majlis Amanat Menteri Bersama Pihak Industri di sini hari ini. Sesi khas itu membolehkan pihak terbabit diberi pencerahan dan persediaan selaras dengan peruntukan di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999 dan Akta Perihal Dagangan 2011.

Mengulas lanjut, Alexander berkata, pewartaan itu bertujuan memastikan produk dihasilkan termasuk diimport mempunyai penandaan sah standard Malaysia (MS) dikeluarkan SIRIM.

“Ini juga bagi memastikan pelitup itu mematuhi piawaian dan berkualiti demi keselamatan pengguna selain meningkatkan perlindungan daripada jangkitan” katanya. kredit,

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: erakini / kosmo / amran fans