Nabila Huda hanya ‘roll eyes’ Keisha ajak mummy cakap Mandarin di rumah, bangga anak fasih bertutur macam pro!

Nabila Huda bangga dan teruja dengan pencap.aian Keisha.
PELAKON Nabila Huda berbangga dengan pencapaian anaknya Keisha Laila dalam menguasai bahasa Mandarin walaupun hanya belajar secara dalam talian.

Ujar Nabila, 37, dia mahu anak tungga.lnya itu menguasai bahasa berkenaan sebagai bahasa ketiga kerana yakin ia sangat berguna pada masa depan.

“Bahasa Mandarin ni sebenarnya bo.nus untuk dia pada masa akan datang jika dia boleh bertutur dengan lancar.

“Alhamdulillah, dia bagus sangat da.n cepat catch up. Sekarang dia dah boleh tulis dan bercakap… cikgu yang ajar dia pun memang sangat membantu.

Perkongsian Nabila menerusi Instagram miliknya.

Korang ingat lagi tak abil penah cakap abil berhen.tikan keisha dari school and decid.ed untuk dia homeschool je? Abil cuma suruh dia belajar basic subje.cts only ma.ths, sains and english je with @thelennyrahman .. Pastu i came up dgn idea nak battle dengan keisha bel.ajar foreign language. Pastu masa i post on my Instagram, @fasihmandarin appro.ach both of us masa MC.O 2.0 tu.. Tapi mummy tak dapat teruskan sebab sho.oting. So keisha contin.ue and guys, keisha dah terror! She can write and speak in mandarin.Just imagine kalau ikut kan dia belajar baru 14 hours and dia dah power gila! Before MC.O 3.0 ,

@na.laoshi datang rumah, tapi bila dah lockd.own dorang sambung online je. Dalam pada tak pergi sekolah , ketingg.alan banyak benda, tak dapat nak belajar dengan sempurna, keisha dah boleh cakap manda.rin! I am so proud of you @lilkupukupu ! Swipe left tengok result exam dia. Thank you @na.laoshi @fasihmandarin ..Mummy nak cry cry jap laaa..😭😍 To mummy and daddy out there,try la bagi anak-anak korang belajar manda.rin dengan dorang ni. Kalau tak dapat sekolah dengan sempurna, at least, boleh cakap mand.arin,jauh perjalanan hidup dorang nanti..boarder bukak kite nak pergi shopping kt china pun senang bawak dorang je settle!!Hahahaha!

“Nanti apabila sempadan dah buka kita nak pergi shopping dekat China pun senang, bawa dia je,” katanya menerusi mesej di aplikasi WhatsApp kepada mStar.
Menurut pelakon filem Muna.fik ini, Keisha akan mendu.duki ujian kemahiran dikenali sebagai Chinese Proficiency Test (HSK) tidak lama lagi.

Bercerita lanjut tentang pencapai.an itu, Nabila berkata dia juga terkejut apabila anaknya itu mampu menguasai bahasa Mandarin hanya dalam tempo.h pembelajaran selama 14 jam.

“Dia ikuti kelas sekali dalam semin.ggu. Jadi dia hanya dapat belajar dan practice bertutur dengan cikgu je.

“Saya memang tak pandai… tapi di.a ada la action cakap Mandarin dengan saya,” katanya dalam nada gurauan beserta emoji roll eyes.

Berhubung perkembangan Keisha bagi subjek lain sele.pas hanya mengikuti pembelajaran dari rumah atau homeschoolin.g, Nabila berkata dia berharap agar anaknya itu dapat ke sekolah seperti biasa selepas pandemik Covid-19 berakhir.

Nabila Huda dan Izwan ber.sama anak tunggal mereka Keisha.

“Bukan saya je risau, satu Malaysia risau anak-anak tak dapat ke sekolah sebab online class memang not works for kids.

“Saya kasihan deng.an anak-anak generasi sekarang sebab mereka tak dapat rasa nik.mat untuk ke sekolah macam kita.

“Tapi sekarang saya fikir Keisha kena belajar subjek utama iaitu matematik, sains dan bahasa In.ggeris,” katanya.

sumber: mstar