Kini GiIiran TMJ PuIa Bersvara SeteIah Che Puan Khaleeda lkrar Dapatkan KeadiIan Buat BeIla, Rupanya SebeIum lni Dah Ada K3s Kemati4n

K3s pend3ra4n membabitkan remaja Sindr0wn Down yang dikenali sebagai Bella mendapat perhatian Che Puan Khaleeda Bustamam, isteri kepada Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Che Puan Khaleeda menerusi hantaran di InstaStory, menzahirkan rasa slmpati terhadap nasib Bella dan berikrar akan membantu remaja orang kurang upaya (0KU) itu mendapatkan keadilan sewajarnya.

“Saya akan lakukan apa saja dengan kuasa yang saya ada bagi mendapatkan keadilan untuk Bella”

“Saya kecewa dan letih melihat si pengecvt yang berfikir mereka boleh buat apa saja terhadap kanak-kanak teranlaya”

“Kamu boleh bersembunyi di sebalik tentera peguam tetapi karma akan hadir pada waktunya di dunia ini dan akhirat,” katanya.

K3s der4 terhadap Bella mendapat perhatian dan perdebatan di media sosial apabila ramai netlzen berpendapat nasib mal4ng menlmpa remaja 0KU itu seolah-olah tidak diperjuangkan.

Malah netlzen juga mempersoalkan 10 peguam yang diupah mewakili Siti Bainun Ahd Razali dalam melawan seorang remaja 0KU.

Dalam pada itu, TMJ juga menyatakan solidariti dalam kes melibatkan Bella

Berikut 5 Fakta Mengenai Siti Bainun, Tertduh Dalam K3s #JusticeForBella

Hikmah di sebalik disahkan p00sitif C00VID-19, ada insan yang berjaya memb0ngkarkan segala-galanya termasuklah mengenai sikap sebenar Bainun, pengasas rumah kebajikan tersebut yang dikenali sebagai Rumah Bonda. Sejak tular kempen #JusticeForBella di media sosial sebagai tanda solidariti terhadap remaja istimewa ini, pelbagai kisah dan fakta disebalik identiti empunya nama sebenar Siti Bainun Ahd Razali.

Bukan Lagi Naib Ketua Puteri UMN0 Bahagian Ampang

Rata-rata netlzen mendkwa bahawa Bainun merupakan Naib Ketua Puteri UMNO Bahagian Ampang yang dilantik sejak tahun 2016 yang kemudiannya menawarkan diri sebagai calon Ketua Puteri UMN0 Bahagian Ampang dan calon Parlimen Belia Malaysia pada tahun 2018. Menerusi carian terkini Murai.my, Bainun tidak menggalas jawatan berkenaan bagi sesi ini(2021).

Penerima Anugerah Tokoh Muda Puteri UMN0 Malaysia

Untuk rekod, Bainun merupakan tokoh Puteri UMN0 yang menerima Anugerah Khas Pergerakan Puteri UMN0 dari bekas Perdna Mnteri Datuk Seri Najib Razak pada tahun 2016.

Najib Nafi Kenal Rapat Dengan Bainun

Susulan daripada pendedahan netlzen mengenai Bainun merupakan penerima anugerah khas dari Najib pada 2016, bekas Perdana Menteri itu menerusi sebuah hantaran di media soslal menafikan bahawa beliau mengenali secara peribadi pengasas Rumah Bonda.

Rumah Bonda Pernah Mempunyai K3s Kemam4tian

Mungkin ada yang masih ingat akan kisah adik Adam, bayi istimewa yang telah menlnggal dunia di Rumah Bonda pada 3 Mei 2020. Susulan daripada tul4rnya k3s adik Bella, netlzen menuntut agar kertas slasatan adik Adam dibuka semula kerana disy4ki mempunyai k3s yang mencurlgakan.

Seperti perkongsian Fdaus Ahmad yang tular di laman Facebook, ramai yang terkejut melihat keadaan fizikal adik Adam ketika di awal kelahirannya sehinggalah menlnggal dunia.

Dalam hantaran Mohd Fadli Salleh pula, difahamkan Bainun tidak membenarkan post-mortem terhadap Allahyarham dibuat.

Mas Ermieyati Ketepikan Persahabatan, Tuntut Keadilan

Seperti yang dipetik oleh Najib Razak, Datuk Wira Hajah Mas Ermieyati binti Samsudin menerusi hantaran di laman Facebook nya akui mengenali Bainun. Malah sebelum tvlarnya k3s tersebut, Bainun ada menghubunginya dan memohon bntuan untuk k3s anak di dalam jagaan Rumah Bonda.

Ketepikan soal persahabatan, Mas sebaliknya menyerahkan isv ini pada pihak berkuasa dan sekiranya didapati bersalah dia memohon agar pesalah tersebut dikenakan hukvman sewajarnya.

Sumber: trendingsangat