“Lelaki El0k Kahwin 32 Tahun, Wanita 28 Tahun” – Dr Sheikh Muszaphar

Berkahwin pada usia 38 tahun, angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor berkata situasi dirinya dianggap sedi.kit lewat untuk membina keluarga ketika itu.

Kata Dr Muszaphar lagi, dia berkahwin lew.at disebabkan banyak perkara. Kini usianya sudah menc.ecah 49 tahun dan masih berusaha untuk membesarkan anak-anak yang kecil.

“Saya berkahwin pada umur 38 tahun, dan sekarang ketika umur saya 49 tahun saya masih berusaha membesarkan anak-anak kecil yang berlari-lari sekitar rumah,” katanya.

Menerusi satu perkongsian, Dr Muszaphar mele.takkan usia 32 tahun merupakan umur terbaik bagi seseorang lelaki, manakala wanita pula berusia 28 tahun untuk mendirikan rumah tangga.

Menurut Dr Muszaphar, perin.gkat usia tersebut adalah tempoh terbaik dari sudut kewangan dan emosi ses.eorang individu untuk membina keluarga.

“Saya sentiasa ber.pendapat usia terbaik untuk seseorang lelaki berk.ahwin adalah pada usia 32 tahun dan wanita 28 tahun.

“Namun, anda tidak akan pernah bersedia sehingga.lah anda mengambil keputusan untuk ‘settle down‘,” katanya.

sebelumnya
Kini mempunyai enam cahaya mata, ramai ibu bapa menjadikan angk.asawan negara, Datuk Dr Sheikh Musz.aphar sebagai contoh dalam membesarkan anak-anaknya.

Baru-baru ini, Dr Muszaphar ada memuat naik vid.eo kedua anak ke.mbarnya iaitu Adam dan Noah mel.ompat daripada satu kereta ke sebuah kereta yang lain.

Lebih mengagumkan, Dr Muszaphar dengan penuh sabar menyu.ruh anak-anaknya berhenti melompat dan turun daripada kereta menjadi perhatian neti.zen.

Rata-rata neti.zen memuji Dr Muszaphar yang tetap sabar dalam mendi.dik anak-anak meskipun tahu tindakan kedua kembar tersebut boleh memberi kes.an pada keretanya.

T.idak ku.rang juga, ada yang memband.ingkan cara mereka menga.suh anak-anak dengan mengatakan mereka mung.kin tidak boleh bersabar dan kekal tenang jika berada di tempat Dr Musz.aphar.

Dalam pada itu, Dr Muszap.har memak.lumkan cermin depan keretanya re.tak disebabkan aktiviti melompat anak-anaknya itu.

Dr. Sheikh Muszaphar dan Dr. Halina telah mend.irikan rumah tangga pada 10 Oktober 2010 dan telah dikurniakan enam orang cahaya mata iaitu Sophea Isabella, Sophea Natasha, kembar lelaki, Sheikh Adam dan Sheikh Noah serta kembar sepasang diberi nama Sheikh Eusoff dan Sophea Emelia.

kini mempunyai enam orang anak, angka.sawan negara Datuk Dr Sheikh Muszaphar mempunyai impian untuk melihat semua anaknya mengikut jejak langkahnya menjadi seorang do.ktor.

Menurut Dr Muszaphar, beliau cuba mendeda.hkan anak-anaknya dengan segala hal berkaitan dunia peru.batan pada usia muda seperti yang pernah dilakukan oleh aruwah bapanya.

“Impian saya mahu menjadikan semua anak saya sebagai do.ktor. Dr Isabella, Dr Natasha, Dr Adam, Dr Noah, Dr Eusoff dan Dr Emelia,” tulisnya.

Dr Muszaphar turut memuat naik foto anak kem.barnya, Eusoff dan Emelia yang menjalani sesi fot.ografi berkonsepkan profesion sebagai dok.tor. Menerusi entri itu, beliau turut mengimbau kenangan perjalanannya menjadi seorang d.oktor.

“Saya bercita-cita mahu menjado dok.tor sejak umur 6 tahun. Bapa saya perkenalkan dengan steto.skp, mi.kroskop, buku berkaitan biol.ogi sejak usia muda membuatkan saya cakap saya pada diri ‘saya mahu jadi dok.tor’ sebanyak 10 kali sehari.

“Malah, turut ada pos.ter di dinding untuk ingatkan saya setiap kali saya bangun tidur,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Musz.aphar berkongsikan dia sudah mula berjinak-jinak melakukan pemd.edahan ke atas haiwan pada usia muda serta bangga kerana berjaya mencapai impian menjadi do.ktor.

“Pertama kali bed.ah ka.tak pada sia 8 tahun. Saya tak pernah mahu menjadi selain do.ktor, malah saya bangga berjaya capai impian itu.

“Bapa saya menggunakan kuasa vis.ual ketika membesarkan saya ‘What the Mind believes, the Body can Ac.hieve’. Inilah apa yang ayah beritahu setiap hari dan saya lakukannya pada anak-anak saya pula,” katanya.

Dr. Sheikh Muszaphar dan Dr. Halina telah mendirikan rumah tangga pada 10 Oktober 2010 dan telah dikurniakan empat orang cahaya mata iaitu Sophea Isabella, Sophea Natasha dan kembar lelaki, Sheikh Adam dan Sheikh Noah.
sumber: rotikaya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.