lni Pended4han Elyana Sendiri Buat Ramai Terkejvt ApabiIa Rakan Baiknya Sendiri D4kwa BeIiau Tipu Tentang Saklt K4nsernya

Sebelum ini, penyanyi Elyana berkongsi berita gembira apabila disahkan bebas daripada penyaklt knser limf0ma tahap empat yang dihadapinya sejak 11 tahun lalu.

“Walaupun dia tahu kita ulang-alik ke h0spital, anak kita sanggup tak sekolah kerana tiada siapa yang dapat hantar. Mereka tahu perkara ini.

“Tetapi saya menganggap orang seperti ini, dia tidak membantu semasa saya saklt. Jadi, mereka ini memang tidak tahu ‘struggle’ saya macam mana,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Penyanyi dan pelakon terkenal, Elyana meluahkan rasa kec3wa apabila ada segelintir pihak yang mendkwa dia menlpu mengenai k4nser limf0ma yang dial4minya sebelum ini.

Elyana mendedahkan ada dalam kalangan rakan-rakan karibnya juga menyeb4rkan dkwaan yang tidak berasas itu.

Namun penyanyi lagu Kalis Rindu itu tidak mengambil pusing dan menganggap mereka itu tidak memahami ‘penderltaan’ yang dialaminya.

“Pada awalnya saya memang rasa kecewa kerana saya sudah saklt lebih 10 tahun. Memang banyak sangat dengar, ada juga kalangan rakan baik yang cakap seperti itu.

Elyana memberitahu, dia telah pun memaafkan semua pihak terutama warganet yang pernah mel0ntarkan fltnah terhadap dirinya, sebelum ini.

“Jadi, mereka ini boleh mel0ntarkan apa sahaja dalam fikirannya. Kebanyakan juga, antara warganet yang pernah bercakap yang tidak baik seperti memfltnah.

“Mereka cakap saya ini tidak saklt dan bercakap burvk mengenai saya. Mereka ini sendiri meminta maaf menerusi pesanan langsung (DM). Alhamdulillah, semua sedar apa yang mereka lakukan itu adalah salah. Saya maafkan,” jelasnya.

Pelakon drama popular Dunia Baru itu menitipkan pesanan buat orang di luar agar sentiasa menjaga pertutvran dan berfikir dahulu sebelum mel0ntarkan sebarang kata-kata terhadap seseorang.

“Bagi saya, saya tidak akan menlpu mengenai saklt. Tidak mungkin, kerana setiap kata itu adalah doa.

“Saya percaya akan kifarah, apabila kita bercakap burvk tentang seseorang, Allah nak balas kepada kita itu sekelip mata sahaja. Kita kena jaga kata-kata dan pemikiran,” katanya.

Berkongsi perkembangan kesihatan terkini, Elyana memaklumkan dia masih mempunyai empat kali rawatan kem0ter4pi yang perlu dijalani setiap dua minggu sekali.

“Sekarang ini, saya ada masih berbaki empat sesi kem0ter4pi. Sebenarnya perlu teruskan r4watan pada bulan puasa tetapi saya minta kepada d0ktor supaya menangguhkan dahulu sebab nak nikmati kehidupan Ramadan.

“Kalau nak ikutkan memang bah4ya tangguhkan, namun insya-Allah ini semua ketentuan Allah. Bukan tidak mahu buat, tetapi kita lewatkan masa sedikit. Lepas raya ini insya-Allah saya sambung lakukan kem0ter4pi dua minggu sekali seperti biasa,” katanya.

Pada Disember lalu, Elyana berkongsi khabar gembira apabila penyaklt knser limfoma tahap empat yang dihidapinya selama 11 tahun telah hilang.

Terdahulu, dia pernah memaklumkan knser itu menyer4ng dan mereb4k ke beberapa organ badannya seperti rahlm, hati dan pangk4l paha.

Elyana membuat pendedahan mengenai peny4kit knser limfoma tahap empat selepas tersingklr pada minggu kelima program realiti, Gegar Vaganza musim keempat (GV4) pada 2017

Terbaharu, pemilik nama Erneelya Elyana Emrizal itu mendedahkan identiti doktor perubatanDr Mohd Haris Fadzillah Abdul Rahman yang bertindak merwat kesakltannya selama ini.

Menurut penyanyi berusia 34 tahun itu, dia sendiri kagum dengan keaj4iban daripada Sang Pencipta selain mengucapkan syukur atas peluang untuk kembali sihat seperti biasa.

“7 Disember 2021. Allah SWT mendatangkan pelangi yang dah lama hilang kepada saya. Keputusan scan saya sangat ajalb. Knser hilang…

“Alhamdulillah… Inilah dktor saya selama 10 tahun saya sakit, Dr Haris. Terima kasih dktor,” tulisnya menerusi sebuah posting baru-baru ini.

Meninjau ke ruangan komen, pengikut penyanyi lagu Tak Tercapai Akalmu itu turut tumpang gembira atas perjuangan Elyana yang tidak kenal erti putus asa dalam menjalani pelbagai rwatan termasuk kem0terpi dan radi0ter4pi.

Terdahulu, ibu kepada dua cahaya mata itu pernah membuat kejvtan apabila mendedahkan mengenai penyakit tersebut selepas tersngkir daripada program Gegar Vaganza musim keempat pada 2017.

Elyana berkata, dia menghldap k4nser sejak 2010 dan dijangka hanya mampu hidup selama setahun berdasarkan jangkaan dktor.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Utusan/achikdia.com