Apalah Nasibku, Aku Anak Lvar Nikah, Bagitau Tunang Perkara Sebenar, Bakal Mertua Tervs Datang Rumah

Foto hanyalah ilusi. Assalam. Aku Aminah. Berusia 30 lebih dan sudah berkahwin. Perkahwinan aku sudah hampir 10 tahun. Aku seorang yang bekerja di bidang professional dan menjawat jawatan yang baik dalam organisasi. Yaa, aku anak lu.ar nikah. Bila aku tahu? Selepas aku bertunang. Aku dan suami tak melalui fasa bercinta. Kami memilih untuk bertunang dan menikah. Anggaplah sebagai suami kiriman T.uhan.

Selepas bertunang aku uruskan document pernikahan. Masa kecil dahulu, aku mempunyai curios.ity yang tinggi dan aku tahu aku anak luar nikah. Tapi apalah sangat masa kecil.. Bukan faham sangat pun. Fyi ic aku ada binti. Jangan tanya apa beza sebab aku pun tak tau.

Masa nak buat docume.ntation, aku hint parents aku. Kalau ada apa apa ceritalah. Aku tak nak pen.ikahan aku dimulai dengan pembo.hongan dan nasab anak anak aku bermasa.lah.

Fast foward parents aku mengaku status aku. Menangis nangis, pluk c1um kaki aku. Aku? Sedih. Marah? Tak. Tapi kosong. Aku tanya kenapa? SEBAB BUKAN MENA.NTU PILIHAN.

Yaa Allah ampu.nkan dosa parents aku, ampunkan mereka yaa Allah. Terimalah tau.bat mereka. Kasihanilah mereka yang bersu.sah payah membesarkan aku.

Jadikanlah iktibar. Jangan memberatkan urusan pernikahan. Lepas dah nan.gis, aku jadi rasional. Aku tanya berapa lama aku menyusu. 3 bulan.

Alhamdul.illah aku dan adik beradik lain consider anak susuan. Sebab syarat anak susuan 5x kenyang berdasarkan kaun.seling aku pergi. Settle bab aurat. Aku cakap biar aku settle dengan tunang aku. Dan parents in law. Jangan campur tangan.

Kemudian aku call tunang. Dah la tak kenal, ada pulak mas.alah. Tunang aku suruh istik.harah banyak banyak. Aku tak kisah kalau pertunangan diput.uskan. Yela. Sedar diri. Siapalah kita.

Fast foward parents in law aku call, tanya baik baik, rujuk ahli agama. Aku cakap tak perlu call parents aku sebab aku tak nak mereka malu dan tertekan. Lama guys. Berb.ulan bulan tunang aku dan parents in law perluukan masa untuk berfikir. Aku pulak? Hidup macam biasa.

Kemudian parents in law datang tetapkan tarikh. Aku malu. Aku balik kerja lambat. Aku saja melengah lengah. Bila sampai, aku senyum salam terus ke dapur. Tak tahu ape nasib pertunangan kami.

Alhamdulillah mertua aku baik. Tarikh ditetapkan. Mereka berl.apang dada. Katanya aku tak bersalah. Kenapa aku perlu dihuk.um? Mereka pel0k c1um parents aku. Mereka sama sama galas aib ni.

So apa aku buat?

1. Aku pergi jab.atan agama selepas parents aku confe.ssed. Aku mintak kau.nseling. Ustazah explain pasal nasa.b, pewar.isan harta, wali hakim, adik beradik susuan dll.

2. Selepas tarikh ditetapkan aku submit doc.umens. Kemudian aku ke mahkamah. Masa ni parents dan tunang aku perlu datang. Dalam mahk.amah, haki.m interview. Masa ni aku nangis. Teresak esak.

Hakim cakap pada aku. Amin.ah, awak sangat istimewa. Nama awak pun istimewa. Masa nikah nanti cari sa.ksi yang beriman solat cukup waktu. Semoga perkahw.inan awak diberkati Allah dan penuh rahmat. Terima kasih hakim. Terima kasih atas doanya.

3. Kemudian aku macam pasngan lain. Aku tempah bridal photographer dll. Aku menikm4ti proses ini dengan lapang dada. Sebab tunang aku juga berlapang dada. Alhamdulillah.

4. Hari pernika.han. Aku menikah di msjid yang jauh dari rumah. Sebab itulah pertama kali kami berjumpa. Itulah alasan kami.

No mic during akad nikah. Wali hakim pesan hanya pengan.tin dan sak.si serta fil and bapak aku sahaja di depan dia. Alasannya, wali hakim tak sihat. Dia tak nak ramai kerumun.

Ahli keluarga lelaki yang lain membuat bulatan di belakang pengantin. Kerana bila nikah. Nama aku berbinti abdullah. Aminah binti abdullah. Alhamd.ulillah, kami meneruskan majlis macam pasngan lain. Ada majlis dua dua pihak. Diraikan selayaknya.

Hantaran? Hampir 10 tahun dulu, suami aku berikan hant.aran 11k. Bila ditanya ken.apa? Hadiah. Ikhlas. Terima kasih abang terima saya seadanya. Malah meni.lai saya yang hina di mata manusia ini dengan meninggikan martabat saya. Terima kasih.

Semasa kaunseling dengan ustaz.ah. Aku bertanya sekiranya aku m4ti. Talkin dib.acakan. Pada siapa aku dibintikan? Sedih. Tengah type pun aku nangi.s.

Ustazah kata, dibinti.kan dengan emak. Di ak.hirat nanti nasab awak pada mak. Berkumpul dengan mak di syurga nanti. Ampunkan makbapak aku yaa Allah.

Harta. Untuk mengelakkan adik beradik aku tahu rahsia ni. Aku memilih untuk bers.uara tidak mengambil apa apa semasa perjumpaan family. Konon konon aku berbesar hati nak memberi.

Dan aku pesan supaya parents aku buat wasiat mulut atau bertulis awal awal. Padahal aku tak layak. Di dunia ini aku tidak layak mew.arisi harta. Din.afikan hak berbinti, hak pewar.isan, hak memandikan jn.azah bapa aku nanti. Allah..

Untuk mertua, terima kasih menerima Aminah. Memudahkan urusan Aminah. Memberi Aminah kelua.rga baru dan tidak pernah memb.ezakan Aminah. Terima kasih mama baba. Terima kasih menutup a.ib Aminah.

Untuk suamiku. Sesungguhnya abang suami kiriman Tuhan tepat pada masa. Abang mener.ima saya dengan lapang dada. Tidak pernah abang atau keluarga mengungkit asal usul saya. Malah saya bersyukur menjadi isteri abang.

Abang dan anak anak adalah nasab saya di akhi.rat nanti. Izinkan saya menjadi pengh.ulu bidadari abang di dunia dan syur.ga. Terima kasih suamiku.

Untuk anak anak. Ibu melahirkan kamu dengan penuh rasa cinta. Ketika mempunyai anak lelaki. Ibu seperti tak percaya.

Menye.ntuh kamu dengan wudhu tanpa membata.lkannya membuatkan ibu rasa sebak. Sesungguhnya kamu drah daging ibu.

Membesarlah seperti pahlawan perang Allah, gagah perkasa, bijaksana berilmu dunia akhirat dan melindungi insan lemah. Jadilah sebaik baik manusia di atas muka bumi ini. Jadilah insan yang soleh.

Buat kamu yang senasib. Anak luar nikah bukan sumpahan. Ianya titik tolak kehidupan kita supaya menjadi lebih baik. Aku doakan semuanya dipermudahkan.

Doakan aku dan juga suamiku mempunyai rumah tangga yang bahagia, anak anak soleh dan dirahm4ti Allah. Dijauhkan hutang dan diberkati rezekinya. Doakan juga parents aku. Sesungguhnya aku istimewa

Warganet turut terkesan dgn kisah ini. Mereka memberi pandangan dan nasihat untuk menghadapi mas.alah ini. Antara komen mereka.

Lyly Qaleda, Sedih campur terharu baca. Nasib ini bukan dipinta. Tapi saya pasti taubat dan keikhlasan kedua ibu bapa Aminah serta mertua telah memudahkan segalanya. Dengan keyakinan kepada Allah yang memudahkan segalanya. Terima kasih atas perkongsian. Sesungguhnya anda memberi harapan kepada yang telah membuat kesilapan dalam hidup.

Ellyyuna Rose, Sy percaya saudari adalah org2 yg baik…asbab itu, saudari dihadirkan org2 yg baik dan memahami serta menghargai diri saudari… Dosa lamp.au parent in sha Allah semoga diampunkan Allah..sy doakan saudari bahagia dunia akhirat bersama keluarga.. sudari bertuah kerana keluarga sayang saudari tanpa menyisihkan dan penerimaan keluarga mertua dan suami yg berlapang dada tanpa diskr1minasi.

Umi Hasmiera, Berla.pang da.da maka akan bahagia. Tahniah puan. Semoga terus diberi kebahagiaan dunia akhirat. Semoga Allah ampunkan dosa ibu bapa puan & kita semua. Mereka ibu bapa yg baik, menginsafi dosa mereka, membesarkan puan dengan penuh kasih. Alhamdulillah.

Zusilawati, Alhamdulillah..membaca coretan ini benar2 buat hati lega..lapang..dan muhasabah dirix semua yg kita mahu Allah bg..tp apa yg kita perlu..pilihan hidup masa lalu bkn pilihan kita..tp hidup masa kini adalah pilihan kita..terpulang kpd kita bagaimana cara kita menerima qada dan qadar hidup kita..

sesungguhnya manusia pd Allah sama membezakan iman dan taqwa..tahniah puan..semoga rumahtangga puan diberkati dan menjadi keluarga sakinah dan mawardah..aamiin…

Dayang Ruzainah, Tahniah conf.essor krn memilih menjadi rasional walau hati remuk redam. Menguatkan diri menyelesaikan urusan perkahwinan dgn redho dan takwa. Awak menutup segala cela, awak membuka semua kebaikkan. Awak insan terpilih dan istimewa.
Mudahan Allah limpahi rahmat dan keberkatan buat awak. Anugerahi kebahagiaan dunia dan akhirat buat awak sekeluarga…

Cahaya Bulan, “Di dunia ini aku tidak layak mewarisi harta. Dinafikan hak berbinti, hak pewarisan, hak memandikan jen4zah.” Heartbreaking sebenarnya ayat ni. Dari ayat ini kita boleh melihat tingginya nilai sebuah keredhaan jika kita ikhlas akan takdir yg Allah susunkan kepada kita. Lahir dan menikah tidak berbinti kan org yg sama.

Pasti bukan perkara mudah sebenarnya. Insyaallah kita permudahkan urusan ibu bapa Kita, Allah akan permudahkan urusan kita. Moga confess ini menyedarkan kita bahawa kita bukan sesiapa untuk menilai sesiapa. Tahniah confessor.

Nadzirah Yahya, Menitis air mata.
MashaAllah. Moga dimudahkan urusan di duniya wal akhirah kelak. Ibu bapa mudahkan urusan anak anak.. InshaAllah dimudahkan segalanya. Siapalah kita nak tentukan hala tuju sedangkan Allah dah letak hala tuju plan kita sejak azali lagi.

Alhamdulillah. Anak tidak saf ta.raf layak dilaya.ni dikasih seperti anak anak no.rmal. Tiada bias. Bahkan.. Mereka yg special ni lebih mengamti hidup. Alhamdulillah confessor. Im proud of u.

Riko Ry, 1. Status mak dgn sis bukan ibu susuan. Tak kira cukup 5x kenyang atau tak cukup 5x ken.yang, keluar dari rahim mak = anak kandung mak. Nama pun kandung, sbb mak kandungkan sis. Tak wujud istilah susuan

2. Nasab anak luar nikah masa hidup ialah sebelah mak, nasab masa m4ti pun sebelah mak. Nasab anak sah masa hidup ialah sebelah bapak, masa m4ti sebelah mak. Yg ni m4ti nanti semua berbin/bintikan nama mak, takde letak nama bapak tak kira sah taraf ke tak sah taraf

3. Anak tak sah taraf bernas.abkan mak, boleh wari.si pusa.ka belah mak.

Fazira Pajis, Kau dengan adik beradik kau satu mak kan? so amenda yang penting sangat susu nih, kalau anak angkat ye la. Kau consider adik beradik seibu dah la, aurat macam adik beradik tiri, sama dengan suami mak kau, cons.ider as bapak tiri je la. Memang tak leh warisi harta belah bapak, tapi belah mak kau sama je kot taraf kau tetap anak kandung mak kau.

Nailofar Ekin,Tak susu kan pun tetap adik beradik seibu. Takde kaitan dengan aurat semua. Anak luar nikah ni salah mak ayah. Jangan salahkan si anak. Si anak tak salah. Mak ayah dah besarkan dia pun dah cukup bagus. Takde nak buang di tong sampah.

Suziana, Bila baca confession mmg sgt sejuk hati. Tapi bila membaca part kekeliruan dalam hukum baik dlm confession mahu pun dalam komen. Berhati2 Memberi komen bila kita tidak arif dan tidak faham. Jgn bagi alasan berkongsi ilmu dgn mencampakan link2 ceramah ustaz sdgkan anda sendiri tidak faham ttg hukum yg dibincangkan.

Pendek cerita.. Belajar la dgn guru. Boleh dgr ceramah kat socmed tp ada sesetengah org ni penyerapan ilmu dia tak sampai malah ada yg tersasar. Cari guru yg sebenar dan bertanya.

Farah Rifhan, Saya rasa awak ada kekeliruan tentang nasab, harta semua ni. Setahu saya, awak tak boleh dinasabkan kepada ayah awak sahaja. Means, awak x boleh mewarisi harta ayah awak. Tapi, bukan dengan ibu.

Jadinya, menyusu atau tidak, adik beradik awak yg lain tetap adik beradik, takde isu aurat. Dan, sama juga dengan bapa awak sbb dia dah kahwin dengan mak awak. Dia seumpama ayah tiri dengan awak. Cuma awak x boleh berbintikan ayah awak, berwalikan dia dan mewarisi harta ayah awak secara faraid.

Harta mak awak pula awak boleh warisi secara faraid. Tapi, kalo ayah awak nak hibahkan harta dia kepada awak semasa hidup, tak ada masalah pun. Lagi satu, since ayah awak dah jadi ayah tiri, takde masalah nak pegang ke salam ke mandikan jen4zah ke. Itu yg saya faham la.

Melainkan, ayah awak memang tak pernah kahwin dengan mak awak. Barulah awak memang tak boleh sentuh dan dia bukan mahram awak. Itu yg saya faham la. Betulkan saya kalau saya salah.Apa2 pun, alhamd.ulillah awak menemui keluarga mentua yg sangat baik.

Sumber : Aminah via IIUM (Bukan nama sebenar), stephenajito