Perbandingan K3s Siti Bainun, Awal Ashaari Dig4ri Pula, Peguam JeIaskan la Bidang Kvasa PoIis Bukan Sebab Tak

Satu video menunjukkan pengacara Awal Ashaari dig4ri ketika berada di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya pada Selasa lalu mengundang simpati ramai.

Rata-rata mempersoalkan mengapa selebriti berusia 41 tahun berkenaan dilayan seperti seorang penjen4yah.

Tampil menjelaskan tentang persoalan itu peguam Nurul Hafidzah Hassan berkata tatacara pengurusan orang kena tudvh (OKT) adalah di bawah bidang kuasa polis.

Katanya, polis selaku penjawat awam mempunyai pertimbangan serta prosedur operasi standard (SOP) dalam menguruskan suspek.

“G4ri atau tidak g4ri bergantung kepada keputusan pihak polis sendiri macam mana mereka nak handle”

“Ada juga keadaan mereka tak dig4ri pun, tapi sementara menunggu wang jaminan di selesaikan mereka perlu dig4ri. Ia bergantung kepada bidang kuasa polis ketika itu dan bukan disebabkan kesalahan itu ringan atau berat. Ia sama sahaja”

Awal Ashaari mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Petaling Jaya atas pertudvhan melakukan khianat merosakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan di Damansara.

“Biasanya kalau di mahkamah peguam tidak akan mengganggu tugas penjawat awam ni sebab akan menyukarkan tugas mereka. Kalau mereka nak letakkan OKT atau suspek di suatu tempat dan nak g4ri, kami peguam tak akan ganggu. Kalau tak g4ri maka tak g4ri la,” katanya kepada mStar.

Sementara itu, mengulas perbandingan netizen dengan Siti Bainun Ahd Razal yang menjadi suspek utama kes pend3raan tragis kanak-kanak orang kelainan upaya (OKU), Bella, Hafizah berkata, kedua-duanya di bawah akta berlainan.

“Asalnya kes SitiBainun tiada reman maksudnya dia berikan kerjasama di balai. Dia sebenarnya dit4ngkap dan reman diteruskan sebab tu tak ada keperluan g4ri”

“Dia pun dah bayar jamin bukan sebab kesalahan tu berat atau tidak”

“SitiBainun dan Awal di bawah akta yang berlainan, kesemua dalam mana-mana dakwaan ia tertakluk pada prosedur tertentu,” ujarnya.

Nurul Hafidzah peguam mewakili Siti Bainun berhubung kes pend3raan tragis kanak-kanak orang kelainan upaya (OKU), Bella.

Pada Selasa, pelakon dan pengacara Awal Ashaari, 41, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Petaling Jaya, Selangor atas pertudvhan melakukan kh1anat merosakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan di Damansara bulan lalu.

Awal membuat pengakuan tersebut selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah pada pagi Selasa.

Mengikut pertudvhan selebriti itu didakwa melakukan kh1anat dengan merosakkan palang pagar milik pengurusan Challis Damansara dengan kerugian sebanyak RM600 di pondok pengawal perumahan itu di Jalan PJU 3/30 pukul 11.30 pagi pada 16 April lalu.

Pertudvhan dikemukakan mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang membawa hukvman penj4ra tidak kurang setahun dan maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sab1t kesalahan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: mStar/Achikdia