Perdana Menteri Malaysia Dimasukkan Ke H0sp|tal

Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dimasukkan ke hos.pital pada Rabu pagi.

Menurut kenyataan oleh Pejabat Perd.ana Menteri, Muhyiddin meng.alami dia.rea sejak Selasa.

Beliau kini menerima ra.watan di sebuah hos.pital di ibu negara.

“Pejabat Perdana Menteri ingin memaklumkan bahawa YAB Perdana Menteri meng.alami diarea seja.k semalam.

“Sehubungan itu beliau didaftar masuk ke sebuah hos.pital di ibu negara pagi ini untuk menerima raw.atan dan pemantauan,” tulis kenyataan itu. – The Star.

sumber: mstar

Sebelum itu, Fasa 1 kawalan pergerakan akan kekal – umum Perdana Menteri

Fasa 1 kawalan per.gerakan kekal dalam Pelan Pemulihan Neg.ara (PPN) sehingga tiga indik.ator yang digariskan dicapai, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Menurut Perdana Menteri, ketiga-tiga indi.kator itu ialah meliputi jumlah kes harian, tahap sist.em kesi.hatan awam dan kadar vaksi.nasi.


Saya nak jelaskan sebab ada yang tidak berapa faham, bahawa mereka kata sekarang ni dah nak tam.at PKP (Peri.ntah Kawa.lan Perg.erakan) dan sebagainya, tetapi mulai sekarang ini kita tak sebut PK.P, kita sebut kita berada di fasa
Sekarang ini ialah fasa pertam.a dan fasa pertama ini sampai Julai, mungkin perte.ngahan dan sebagainya, jadi bukan kita kira 28 Jun, ada silap,” kata Perdana Menteri selepas m.elawat Pusat Pemberian Va.ksin (PPV) Pusat Konv.ensyen Sunway Pyramid, di sini pada Ahad.

Jelas Perdana Menteri lagi, fasa pert.ama ini akan terus dilaksanakan sehin.gga kerajaan menca.pai nilai ambang yang ditetapkan.
“Kita masih di fasa pertama dan fasa pertama ini kita akan lanju.tkan sehingga mana kita telah mencecah nilai ambang.

“Ia termasuk kes di bawah 4,000, kes di I.CU sudah turun dari paras tenat dan masalah vaks.inasi yang akan ditingkatkan,” katanya.
Perdana Menteri menambah, peralih.an fasa-fasa tersebut memerlukan kerjasama semua pihak dalam mema.stikan prosedur ope.rasi sta.ndard (SOP) yang ditetapkan dapat dipat.uhi.

Tegas Muhyiddin lagi, dalam masa sama, langkah-l.angkah untuk kawalan kepada masalah penyakit dan wabak masih berterusan.
“Umpamanya, di Sela.ngor kita beri perhatian khusus kerana Sela.ngor dilihat terkesan besar kerana kes-kesnya lebih 1,000, semalam 2,000 dan sebagainya.
“Jadi, sebab itu Majlis Kesela.matan Negara (MKN) dan (Menter.i Kanan Pert.ahanan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sudah umumkan kawasan-kawasan di Selangor akan diber.ikan PKPD (Peri.ntah Kawal.an Pergerakan Diperketatkan) yang lebih keta.t di kawasan-kawa.san yang diumumkan.

“Kenapa begitu, antara kes yang bany.ak berlaku ialah di Selangor seperti tempat kerja, kediaman ataupun dalam komuniti. Banyak telah berlaku be.gitu, kalau kita nak menur.unkan kadar kes ini kita perlu memberi perhatian dalam kawasan-kawasan sebegini,” katanya lagi.

Sehubungan itu, Muhyid.din berkata, beberapa langkah susulan lain dijangka dilakukan oleh kerajaan untuk memastikan kes di seluruh negara dapat diturunkan.

BACA: 4 fasa Pelan Pemuli.han Negara, 3 indikator utama jadi pan.duan
Melalui PPN, kriteria perali.han dari Fasa 1 ke Fasa 2 adalah kes harian COVI.D-19 di bawah 4,000; ka.pasiti katil unit raw.atan rapi (.ICU.) berada pada tahap sederhana; dan 10 peratus penduduk sudah diberi vaks.in sepenuhnya.

Peralih.an ke Fasa ketiga pula akan berlangsung selepas purata kes harian tidak lebih 2,000, kapas.iti IC.U mencukupi dan 40 perat.us rakyat Malaysia mendapat dos vaks.in penuh.
Ia di.jangka dapat dicapai pada bulan September.
Manakala, Fasa Ketiga kepada Fasa Keem.pat PKP hanya dilakukan setelah purata kes harian CO.VID-19 menurun ke paras bawah 500 kes.

sumber:astro awani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut: