PerIukan Khidmat Ikon Rempit Haqiem Stopa Untuk Sekolahkan Budaknya Supaya Berad4b, PeIajar KesaI Cara PengawaI Rempit Minta Kad Matrik, Mana Perginya Ad4b

Ad4b merupakan empat aksara yang nampak mudah dan ringkas. Namun, semakin hari semakin ramai di kalangan kita mulai lupa untuk menghormati antara satu sama lain.

Ini dapat dilihat dengan jelas apabila sebuah video tular di laman Twitter baru-baru sehingga menimbulkan rasa kurang senang orang ramai.

Cara pengawal keselamatan minta kad matrik sangat bladap!

Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang pengguna dikenali sebagai @wanehsan, dilihat seorang pengawal meminta kad matrik dari seorang pelajar.

Apa yang mengec3wakan adalah cara pengawal dipercayai dari Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) meminta kad dari pelajar lelaki tersebut seakan-akan tidak mempunyai adab.

Pelajar akui saIah tak bawa kad matrik tapi itu pun tiket untuk bladap

Walau bagaimanapun, pelajar lelaki tersebut mengakui kesaIahan dirinya kerana tidak membawa kad matrik bersamanya ketika keluar dari kawasan kampus.

Akan tetapi, dia meluahkan kekesaIan apabila mendengar cara ‘guard’ tersebut menegur kesaIahan dirinya.

Peraturan tunjuk kad sebelum 10 malam pun pelik

Pada masa yang sama, pengguna tersebut meluahkan kekec3waan terhadap peraturan yang ditetapkan oleh pihak pengurusan, di mana meminta para penuntut untuk menunjukkan kad matrik sebelum jam 10 malam.

Menurutnya, kawasan universiti berkenaan merupakan tempat terbuka yang membolehkan orang awam untuk keluar masuk.

Mereka tak ada hak nak pegang kad identiti kita

Tambah pengguna itu, mereka tiada hal untuk meminta kad pengenalan, lesen atau mana-mana dokumen yang mempunyai identiti seseorang. Sekiranya diminta untuk berbuat sedemikian, mereka boleh menunjukkan Surat Pekeliling yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.

Betul2 rempit ni

Menjengah ke ruangan komen, ramai warganet mengelar tindakan pengawal tersebut dan menyamakan seperti seorang ‘mat rempit’ dalam versi pakaian beruniform

Kereta dah ada pelekat universiti pun masih nak minta kad matrik

Tidak kurang juga ada yang mengatakan kenderaan mereka yang mempunyai pelekat universiti masih diminta untuk mengemukakan kad identiti pelajar.

Setiap tempat sama je…

Selain itu, ramai berpendapat bahawa situasi ini sebenarnya berlaku di mana-mana universiti sahaja.

Mesti nak tutup kesaIahan sendiri, kan?

Di saat ramai kesal dengan tindakan pengawal tersebut, ada warganet mengatakan pelajar tersebut sebenarnya mahu menutup kesalahan diri sendiri.

Kata pengguna yang dikenali sebagai @miorahmadshah, sekiranya pelajar berkenaan membawa kad matrik pastinya pengawal keselamatan itu tidak akan berkata-kata sedemikian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: omm/MSTAR/achikdia.com