Satu Lagi Kertas S1asatan Dibvka Keatas Ebit Lew, BeIum Pun SeIesai Kes TerdahuIu Buatkan Ebit Res4h

Satu lagi kertas siasatan berhubung kes gang guan s3ksval yang dikaitkan dengan pendakwah terkenal, EbitLew kini sedang disiapkan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ)BukitAman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, pihak nya sedang melengkapkan siasatan berhubung laporan yang dibuat di Semenanjung.

Menurutnya, siasatan dijalankan ter masuklah mengesan s4ksi berhubung dakwaan itu.

“Belum pasti bila akan didakwa, masih di siapkan siasatan lagi,” katanya.

Sebelum ini, Ebit, 37, mengaku tidak bersalah selepas didakwa di Mahkamah Litar di Pejabat Daerah Tenom, terhadap 11 pertuduhan berkaitan g4ngguan s3ksval.

Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Lew Ibrahim Lew di dakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntuk kan hukuman penjara sehingga lima tahun, denda atau kedua-dua nya bagi setiap pertuduhan.

Mahkamah kemudiannya menetapkan 20 hingga 23 April depan sebagai tarikh penyerahan dokumen, manakala tarikh per bicaraan ditetapkan pada Jun depan.

Ebit dibebaskan dengan jaminan RM1,000 bagi setiap per tuduhan dengan dua penjamin.

Untuk rekod, Ebit berdepan pertuduhan membuat penghantaran gambar dan perkataan lvcah dengan bermaksud mengaibkan kehormatan seseorang melalui aplikasi WhatsApp.

Semua pertuduhan adalah bagi kesalahan yang di dakwa berlaku di daerah Tenom, Sabah antara Mac hingga Jun 2021 terhadap seorang perempuan Melayu.

Jangan buat spekulasi dan pr0vokasi

rang ramai di nasihatkan tidak membuat sebarang sp3kulasi dan pr0v0kasi bagi memastikan prosiding mahkamah membabit kan pendakwah p0pular, Ebit Lew berjalan dengan lancar.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah BukitAman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, siasatan yang dijalankan pihak p0lis merangkumi pel bagai sudut termasuk kemungkinan wujudnya sebagai tuduhan berbaur fitn4h.

Bagaimanapun katanya, hasil siasatan dan ber dasarkan bukti-bukti, pendakwaan terhadap pend4kwah bebas itu diteruskan.

“Ia adalah hasil siasatan berikutan laporan p0lis yang diterima daripada seorang m4ngsa di daerah Tenom pada 7 Ogos tahun lalu.Polis memohon kepada semua pihak untuk tidak membuat sebarang spekulasi dan pr0vokasi bagi memastikan pr0siding per bicaraan ber jalan lancar,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tenom sebelum ini.

Sebelum Ni

SUMBER: HMETRo