Tak Sangka Semakin Menjadi-Jadi, Suami Heliza B3rang, Ini Bukan Pertama Kali Sejak Kahwin Dengan Heliza

“Ini bukan kali pertama nama saya digunakan, malah semakin menjadi-jadi sejak saya mendirikan rumah tangga bersama Heliza,” kata Datuk Seri Mahadi Badrul Zaman.

Pengasas dan Presiden AUF MBZ Consortium yang juga suami kepada selebriti, Datin Seri Heliza Helmi itu mendkwa namanya digunakan sindlket penlpuan pelaburan tidak wujud.

Beliau mengesan pihak dan individu terbabit menggunakan akaun p4lsu di media soslal seperti Facebook dan Instagram selain aplikasi sembang maya seperti Telegram untuk memperdaya mngsa.

Akibatnya, beliau dan syarikatnya menerima banyak kiriman mesej daripada mngsa yang mendkwa menanggung keruglan akibat ditlpu sindlket berkenaan.

“Berdasarkan maklumat mngsa, mereka ditawarkan skim pelaburan serendah RM300 dan menjanjikan pulangan antara RM10,000 sehingga RM18,000 hanya dalam tempoh tiga hari.

“Scammer ini menggunakan nama, gambar dan video ceramah saya kononnya saya adalah bos mereka.

“Kebanyakan mngsa yang terpedaya memasukkan wang diminta ke dalam akaun bank diberikan tetapi selepas tiga hari, mngsa diminta memasukkan sejumlah wang lagi sebagai deposit bagi mendapatkan wang pelaburan mereka.

“Mangsa hanya menyedari ditlpu apabila individu terbabit ggal dihubungi selepas memasukkan wang itu,” katanya dalam sidang media di sebuah restoran di Sungai Penchala di sini, hari ini.

Mahadi berkata, setakat ini pihaknya mengesan kira-kira 100 akaun media soslal dan laman web yang menggunakan identitinya untuk mempromosikan sklm pelabvran dan menlpu mngsa.

Antara akaun media soslal yang menggunakan namanya adalah Al Kahtifah Trust, Aurora Mining Team, Al-Dagang Malaysia, Bijak Labur, Madinah Mining, Pelaburan Al-Marzuqi, MoneyStone dan Xafee Trade.

Berikutan itu, katanya, pihaknya sudah membuat lima laporan polis sejak awal tahun ini dengan terbaharu dibuat pada 25 Februari lalu di Balai Polis Kelana Jaya.

“Setakat ini, saya belum dimaklumkan p0lis mengenai tindakan diambil. Namun kami difahamkan p0lis sudah memaklumkan perkara itu kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk tindakan lanjut,” katanya.

Katanya, kegiatan slndiket penlpuan itu turut menjejaskan urusan syarikatnya selain mencemar reputasi dan nama baiknya.

“Saya minta tolong mngsa buat lap0ran p0lis supaya pihak berkuasa dapat mengambil tindakan mengikut undang-undang. Tidak perlu gusar tindakan mereka akan menjejaskan saya kerana saya sendiri buat laporan p0lis,” katanya.

Beliau turut meminta orang ramai yang mempunyai maklumat atau sebarang pertanyaan boleh menghubungi syarikat melalui laman web www.aufmbz.com atau menghubungi 018-2550707/5752 untuk mengelak menjadi mngsa penlpuan.

‘Scammer online’ menjadi-jadi

Sebanyak 8,162 k3s penlpuan e-dagang dengan keruglan berjumlah RM57.73 juta dilaporkan di seluruh negara sepanjang tahun ini hingga 31 Oktober lalu.

Pegawai Penylasat (Pelabvran Bersindlket atau Lain-lain Jenayah) Jabatan Slasatan Jenyh dan Komerslal (JSJK) Bukit Aman Asisten Komisioner Mohd Sa’adon Sabirin berkata, trend penipuan e-dagang dilaporkan terus meningkat jika dibandingkan pada 2018 dengan 3,318 k3s membabitkan keruglan berjumlah RM22.39 juta.

“Keadaan bertambah tervk pada 2020 apabila pandemlk Cvld-19 melanda yang mana 5,848 k3s penlpuan e-dagang dilaporkan apabila lebih ramai orang membeli dalam talian.

“Statistik ini adalah melibatkan mereka yang ditlpu dan membuat laporan namun saya percaya masih ada tidak membuat laporan p0lis,” katanya pada sesi webinar Penlpuan e-dagang: Barang Hilang, Duit Melayang anjuran Bank Negara Malaysia (BNM), malam kelmarin.

Mohd Sa’adon berkata, jumlah keseluruhan keruglan dicatatkan bagi penipuan e-dagang untuk tempoh 2018 hingga Oktober lalu adalah bernilai RM149 juta.

Beliau berkata, rakyat Malaysia terdedah kepada penlpuan e-dagang berikutan peningkatan trend pembelian dalam talian secara tidak langsung boleh menjadi mngsa penlpuan jika tidak berhati-hati ketika membuat urusan jual beli.

Pada masa sama, beliau meminta agar mngsa penlpuan e-dagang untuk membuat laporan p0lis bagi membolehkan maklumat dan data berkaitan sc4mmer dikumpul untuk tindakan selanjutnya.

Katanya, maklumat antaranya nombor telefon dan akaun bank yang diterima daripada laporan mngsa penlpuan akan dikemaskini dalam aplikasi Semak Mule bagi membolehkan orang ramai menyemak maklumat penjual sebelum membuat sesuatu urus niaga.

Sementara itu, Pengarah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Pulau Pinang Sazuree Shuib menasihatkan peniaga e-dagang agar mendaftarkan perniagaan mereka di bawah SSM BizTrust iaitu platform dibangunkan untuk melindungi pengguna dan mengek4ng aktiviti penipuan oleh peniaga yang menawarkan produk atau perkhidmatan secara dalam talian.

Menurutnya, sehingga 31 Oktober lalu, sebanyak 625,000 perniagaan didaftarkan di bawah SSM BizTrust, namun hanya 43,000 perniagaan masih aktif.

“SSM masih memberi promosi percuma untuk pendaftaran BizTrust sehingga 31 Disember ini bagi peniaga yang menjalankan perniagaan dalam talian.

“Jadi, pembeli boleh menyemak, yang mana SSM BizTrust berfungsi sebagai simbol bahawa perniagaan anda memenuhi dasar ditetapkan,” katanya.

Sumber: Metro