Tal4k Di Tangan Aku, Mal4s Kerja Tapi Bila Minta Cer4i Svami Guna Kvasa, Dahla Nafkah Tak Bagi

Bila bercakap mengenai perkahwinan, semestinya kaum perem.puan begitu teruja. Semuanya meng.impikan perkahwinan yang indah dan bahagia. Kalau boleh Till jannah.

Seorang Peguam Syarie, Amalina Adam menerusi satu perkongsian di Facebook mencer.itakan tentang kisah seorang suami yang dikatakan malas bekerja dan langs.ung tidak mengh.iravkan kebajikan si isteri.

Lepas kahwin, suami malas kerja

Kisah ini bermula beberapa bulan selepas pasangan ini mendi.rikan rumah tangga. Difahamkan sebelum berkahwin, si suami seorang yang sangat rajin bekerja seperti menjadi pemandu bas sekolah manakala di sebelah petang pula, dia bekerja sebagai penjual burger. Namun, sikap rajinnya itu hanya bertahan sekejap sahaja. Selepas berkahwin, lelaki ini menjadi semakin malas bekerja.

Suaminya hanya bekerja di sebelah pagi sahaja, itu pun sebab suaminya bekerja dengan agensi sebuah syarikat. Apabila isteri bertanya “kenapa tidak lagi bekerja menju.al burger?” suami menjawab “Pe.nat. Tak Sempat nak urus jualan burger.”

Enam bulan selepas ber.nikah, si isteri yang juga bekerja sebagai pemba.ntu kafe disahkan hamil. Tak din.afikan, sejak daripada itu, banyak wang yang diperlukan untuk membuat persiapan termasuklah mencari rumah sewa.
Suami minta duit bapa

Difahamkan, selepas berkahwin, wanita ini ting.gal di rumah keluarga mentuanya. Meskipun sudah berkali-kali dia menga.jak suaminya berpindah, namun lelaki itu enggan keluar dengan alasan mereka tidak mampu men.yewa rumah lain.

Isteri pergi kli.nik pun seorang diri untuk che.ckup. Apabila kandungan berusia lima bulan, suami dibu.ang kerja disebabkan selalu sangat bagi alasan untuk cuti.

Sejak daripada itu, segala perbelanjaan ditangg.ung oleh bapa mentua. Setiap kali apabila wanita ini memi.nta wang, si suami akan menyuruhnya meminta kepada bapa mentuanya.

Bapa mentua mula bisi.ng, sebab suami asyik minta duit dekat bapanya sampailah si isteri ini terdengar perbualan mentuanya “Kes.ian dekat isteri mat (bukan nama sebenar). Semua diu.ruskan sendiri dengan gaji tak seberapa. Kita hantar sajala isteri mat tu ke rumah besan kita. Mat bukan peduli pun”.

Langsung tak jenguk isteri, anak

Wanita ini yang sedang sara.t hamil ini telah dihantar pulang ke pangkuan keluarganya. Sejak berpindah keluar dari rumah keluarga mentua, si suami langsung tidak bertanyakan khabar apatah melawatnya di hospital ketika bersalin.

Kini anak berusia 8 bulan, sekalipun suami tak datang ziarah atau aj.ak isteri pulang ke rumah. Semua diur.uskan oleh ibu bapa suami termasuklah kele.ngkapan anak seperti pampers, susu, pakaian pun disara oleh bapa suami dan keluarga isteri.

Bapa mentua memak.lumkan kepada isteri, suami masih tidak bekerja dan hanya mele.pak di rumah raka.nnya sehingga lewat pagi. Itu sahaja rutin harian suami.

Berikutan daripada itu, si isteri mem.buat keputusan untuk memfailkan pence.r4ian tetapi si suami tidak pernah hadir ke m.ahkamah sepanjang tempoh prosiding kes. Malah dokumen yang diberikan ke tangan suami pun diker0nyok dengan bangganya sambil berkata “Ta.lak di tangan aku”.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Peguam Syarie Amalina Adam, stephenajito

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Borak La Apa Pon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut: