Ustaz Kazim Rasa MaIu SeteIah Kematlan Adibah Noor, Saya Bukannya 0rang Yang Sabar Seperti Dia

Kemati4n Allahyrham Adibah Noor pada Sabtu lalu memberi kesan kepada ramai orang terutama teman-teman rapat yang sudah lama mengetahui saklt dihidapinya.

Ramai terkejut, kerana selama ini tidak ramai tahu dia sebenarnya menghidap kancer 0vari, termasuklah ahli keluarganya sendiri.

Namun, sudah tertulis akan suratan takdir untuk dia menlnggalkan dunia sebuah pentas ujian ini bagi menemui maha pencipta, Allah SWT pada Sabtu lalu.

Ramai yang hadir ketika pengkebumlan Adibah

Percaya atau tidak, ramai orang sayang Adibah

Saat kematlannya sehinggalah jenzah dibawa ke tanah perkubvran, beliau diiringi ratusan rakan taulan.

Malah, kematlan yang antara sebab berpunca daripada kancer ovari dirahsiakannya selama ini turut menyentuh hati pendakwah selebriti Ustaz Datuk Mohd Kazim Elias.

Sifat Adibah, 52, yang merahsiakan sakltnya itu menyebabkan Ustaz Kazim berasa malu atas kesabaran artis itu.

“Kita kenal Adibah Noor seorang yang sihat selama ini apabila melihat di kaca televisyen. Tiba-tiba sahaja dia menjadi kurus sebelum menlnggal dunia”

“Rasa satu tamparan buat saya. Saya malu dengan Allah dan dengan arwh sebab dia saklt tidak ada seorang pun yang tahu. Jika ada pun (orang tahu) arwh minta supaya tidak ceritakan kepada orang lain”

“Berbeza dengan saya… satu dunia tahu saya sakit. Saya belum jatuh tahap orang yang sabar seperti Adibah. Dia senyap dan tutup mulut. Dia merahsiakan tahap kesihatannya selama ini,” kata beliau dalam satu sesi perkongsian di laman sosial.

Kazim melihat tindakan arwh Adibah merahsiakan tentang sakltnya itu sebagai satu pengajaran buat semua pihak untuk lebih bersikap sabar, sesuatu perkara yang dituntut dalam Islam.

Dalam masa sama, Kazim juga mengulas saklt yang dialaminya selama ini sebagai satu ujian buat dirinya apabila ia menjadi bualan ramai.

“Ini satu pengajaran buat saya supaya menjadi sabar. Salt itu kita simpan sebagai rahsia. Jika arwh boleh buat begitu kenapa kita tidak?”

Kazim menunjukkan bahagian luka yang dialami akibat sakit misteri

“Saya tak mahu cerita saklt saya menjadi viral, tetapi apa boleh buat. Tidak salah untuk memberitahu tentang saklt yang dialami kepada teman rapat dan orang yang boleh membantu. Ini satu ujian buat saya,” ujarnya.

Ustaz Kazim sebelum ini pernah berkongsi cerita beliau mengalami sakit misteri sejak 1997 dan tidak pernah mengetahui puncanya meskipun sudah mendapat pelbagai jenis rawatan.

Aklbat perbuatan sihir itu, Kazim sering mengalami luka-luka pada beberapa bahagian tubuhnya seperti muka dan kaki.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Slamber/achikdia.com