Akhirnya Awal Ashaari Berdepan Hukvman Penj4ra Atas Dakw4an Lakvkan Khi4nat

Pelakon dan pengacara Awal Ashaari mengaku tidak bers4lah di Mahkmah Majistret Petaling Jaya, Selangor atas pertudvhan melakukan khi4nat mer0sakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan di Damansara bulan lalu.

Awal atau nama sebenarnya Ahmad Awaluddin Ashaari, 41, membuat pengakuan tersebut selepas pertudhan dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah pada pagi Selasa.

Mengikut pertudhan selebriti itu didkwa melakukan khi4nat dengan mer0sakkan palang pagar milik pengurusan Challis Damansara dengan kerugian sebanyak RM600 di pondok pengawal perumahan itu di Jalan PJU 3/30 pukul 11.30 pagi pada 16 April lalu.

Pertuduhn dikemukakan mengikut Seksyen 427 Kanun Keseks4an yang membawa hukvman penj4ra tidak kurang setahun dan maksimum lima tahun atau den.da atau kedua-duanya jika sabit kesal4han.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Mohamed Wafi Husain menawarkan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin.

Awal mengaku tidak berslah

Bagaimanapun peguam Datuk M Reza Hassan memohon jumlah ikat jamin dikurangkan dengan alasan anak guamnya mempunyai tanggungan keluarga selain pendapatannya sebagai pengacara tidak konsisten.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Majistret Zhafran membenarkan Awal diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin.

Tarikh 15 Julai ini ditetapkan untuk sebutan semula k3s.

Video:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Mstar