Akhirnya Hafiz Hamidun Buat Pended4han Yang Ramai Tak Tahu Tentang Yasin Sulaiman, Tiba2 Meng4muk Di Studio, KeIuar Kata Kes4t

Penah4nan penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman atas tudvhan menged4r d4-d4h, penyanyi Hafiz Hamidun turut meluahkan rasa simp4ti dengan nasib yang menimpa sahabatnya itu.

Pernah bekerjasama dalam penghasilan album sebelum ini, Hafiz, 38, berkata dia mengetahui Yasin berdepan masalah kesih4tan dan sudah lama mend3rita peny4kit bipol4r.

“Saya simpati dengan nasib yang berlaku kepada Yasin sekarang ini. Kita tidak boleh faham dengan apa yang dia lalui selama ini.

“Bagaimanapun saya tidaklah menyokong tindakan yang dilakukan sehingga ditah4n pihak berkuasa,” katanya kepada mStar.

Hafiz ditemui ketika majlis pelancaran lagu terbaru kumpulan Rabbani berjudul Husnul Khatimah yang diadakan di Dsaji Dewan Perdana Felda, Kuala Lumpur pada Isnin.

Yasin ketika did4kwa di mahk4mah pada Khamis lalu

Yasin yang sebelum ini pernah menganggotai kumpulan nasyid Brothers dit4han pada 24 Mac lalu kerana memiliki g4-nja.

Susulan itu dia didakwa di Mahk4mah Petaling Jaya, Selangor pada Khamis lalu dan berdepan hukum4n g4ntung mandatori mengikut Sekksyen 39B Akta D4d4-h Berb4haya 1952 jika sabit kes4lahan.

Dalam pada itu, Hafiz turut berkongsi pengalaman melihat Yasin meng4muk ketika berada di studio rakaman miliknya sekitar tahun 2018.

Tidak adil untuk kita sendiri meletakan hukv-man kerana seperti yang saya kata, apa yang dilalui oleh Yasin hanya dia sahaja tahu

Gara-gara insid3n itu, Yasin berulang kali memohon maaf apabila mereka bertemu.

Hafiz bagaimanapun mengakui tidak menyimpan dend4m kerana mengetahui masalah kesihatan yang dialami.

“Dia datang ke studio dan terus mar4h-mar4h sehingga mengeluarkan kata-kata kes4t.

“Namun selepas kejadian itu dia akan sentiasa meminta maaf apabila kami berjumpa. Saya tidak pernah menyimpan dend4m kerana tahu tentang masalah kesih4tannya,” ceritanya.

Lagu terbaharu kumpulan Rabbani dicipta sepenuhnya oleh Hafiz

Memandangkan kes ini masih lagi dalam perbicaraan, Hafiz memohon orang ramai agar tidak terlalu cepat menjatuhkan hukvm.

“Biarlah mahk4mah yang menentukan. Jika baik pengakhirannya saya bersyukur, namun kalau sebaliknya kita perlu ambil iktibar dari apa yang telah berlaku.

“Tidak adil untuk kita sendiri meletakkan hvkvman kerana seperti yang saya kata, apa yang dilalui oleh Yasin hanya dia sahaja tahu.

“Ada juga rasa sedikit kesal apabila nama nasyid dikaitkan dengan perkara ini. Saya sentiasa mengingatkan rakan-rakan supaya muhasabah diri dan bertanya kembali adakah kita juga terlibat dengan perkara yang tidak betul,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Mstar