Akhirnya Tauke Dih4dapkan Ke Mahk4mah, Memang Sangat Mengejvtkan Dengan Kenapa Dia Dit4ngkap

Pelawak Zamatul Amri Zakaria atau lebih dikenali sebagai ‘Tauke Jambu’ dan empat rakannya didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini, atas pertuduhan memiliki da dah jenis keta min.

Bagaimanapun, Zamatul Amri, 46; Muhamad Azman Johar, 28; Brandon Cheong Kai Szern, 25, serta dua wanita, Salimah Nasuha Gusti Hassan, 29 dan Lee Kim Yoon, 44, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Majistret Aina Azahra Arifin.

Mereka didakwa bersama-sama memiliki da dah berbahaya jenis keta min dengan berat bersih 0.37 gram, di 15-01 Menara Up, Jalan Puchong di sini, pada 2.40 pagi, 10 April lalu.

Pendakwaan adalah mengikut Seksyen 12 (2) Akta Da dah Berbahaya 1952 dan boleh dihu kum di bawah Seksyen 12 (3) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Kesek saan, yang memperuntukkan denda maksimum RM100,000 atau pen jara maksimum lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Asisten Superintendan Nom Phot Prackdit mencadangkan jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh.

Zamatul Amri (Tauke Jambu) yang tidak diwakili peguam merayu jaminan rendah atas alasan pendapatannya terjejas dan ini adalah kesalahan pertamanya manakala empat tertuduh lain turut merayu jaminan rendah.

Mahkamah membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM3,700 dengan seorang penjamin dan menetapkan 9 Jun ini untuk sebutan semula kes.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : HMETRO ONLINe