Ifa Raziah B3rang BiIa Ada Individv 3dit Kenyataannya Semasa Live Sampai Kena Tegvr Riak

Penyanyi dan pengacara Ifa Raziah kec3wa apabila sebuah video pendek yang memaparkan kenyataannya tentang dijemput menunaikan umrah biarpun belum berhijab tular sehingga mencetvskan kemrahan ramai.

Menurut Ifa atau nama sebenarnya Saripah Raziah Mustapha, 47, video yang tersebar tersebut sudah disunting pihak tidak bertanggungjawab dan menimbulkan fltnah terhadap dirinya.

“Orang yang edit video itu salah. Apa yang dia muat naik tidak seperti yang saya katakan ketika membuat live di media soslal. Kalau orang tonton video penuh saya, mereka tahu apa yang saya maksudkan”

“Video yang dimuat naik oleh individu tersebut telah menimbulkan fltnah. Saya tidak akan maafkan dia,” ujarnya kepada mStar pada Rabu.

Terdahulu, kenyataan Ifa tentang sudah dijemput menunaikan umrah walaupun belum menutup aur4t menerima pelbagai respons termasuk beberapa ustazah.

Dalam satu kenyataan di Facebook pada Rabu, Ustazah Asma’ Harun menegur kenyataan itu dan berkongsi hukum menutup avrat dan menunaikan umrah.

Menurut Ustazah Asma’ ramai yang salah faham mengenai keutamaan ini dan menyebabkan perkara wajib (menutup avrat) dilengah-lengahkan sementara yang sunat pula dikejar.

Tak perlulah saya nak cari siapa yang seb4rkan video tersebut. Buang masa sahaja. Walau saya boleh ambil tindakan s4man, tetapi lebih baik berdiam sahaja

Sementara itu, Ifa menerima terguran tersebut dengan hati terbuka dan berharap perkara semua pihak tidak melaga-lagakan mereka dengan isv tersebut.

“Ustazah hanya bercakap secara umum dan langsung tidak menyebut nama saya. Saya tidak salahkan dia kerana dia bercakap untuk memberi ceramah”

“Janganlah mel4ga-l4gakan saya dengan dia kerana isv tersebut,” katanya.

Sementara itu, Ifa berkata, dia tidak berniat untuk mencari individu yang menyeb4rkan video tersebut kerana tidak mendatangkan sebarang faedah.

Dia juga yang sudah lali dikec4m dan tidak pernah ambil pusing dengan setiap kata-kata neg4tif kerana percaya perbuatan j4hat itu akan dibalas dengan kebaikan terhadap dirinya.

“Tak perlulah saya nak cari siapa yang seb4rkan video tersebut. Buang masa sahaja. Walau saya boleh ambil tindakan s4man, tetapi lebih baik berdiam sahaja”

“Selama saya berada dalam industri, pelbagai k0ntr0versi tentang diri saya sebelum ini. Namun saya tidak pernah ambil pusing kerana saya tahu apa yang saya lakukan”

“Saya ini bukanlah ustazah. Hanya orang biasa yang sentiasa mahu memperbaiki diri menjadi seorang yang lebih baik”

“Saya juga percaya apabila orang bercakap bvruk sebegini akan ada benda baik untuk saya. Mungkin show akan bertambah dan produk saya semakin laris,” jelasnya.

Isu tudung, umrah: Ustazah Asma’ tegur Ifa Raziah

Pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun menegur kenyataan selebriti sens4si, Ifa Raziah berhubung isv tudung dan umrah yang dibangkltkan artis berkenaan, baru-baru ini.

Menurut Asma’, ramai yang salah faham mengenai hukum memakai tudung, di mana ia merupakan tuntutan wajib kepada seorang wanita.

“Harus faham, hukum menunaikan umrah ialah sunat muakad, iaitu sunat yang amat dituntut, namun hvkum menutup avrat ialah wajib”

“Ramai salah faham tentang keutamaan ini menyebabkan perkara wajib dilengah-lengahkan tapi yang sunat atau harus pula dikejar sehingga terabai yang wajib”

“Ada juga sebahagian yang merasakan tidak mengapa jika tak menutup avrat, yang penting hati mereka baik. Jika kita ke kedai buah, mana yang kita akan pilih, buah yang luarnya baik atau yang sudah dipenuhi leb4m dan bvsuk?”

“Apabila pilih yang luarnya baik, ada kemungkinan isinya segar atau r0sak, tetapi luar yang bvruk sudah pasti isinya juga telah r0sak,” katanya menerusi Facebook.

Walaupun tidak menamakan mana-mana individu dalam hantaran berkenaan, namun ia dipercayai ditujukan kepada Ifa Raziah susulan kenyataannya berhubung perkara itu baru-baru ini.

Dalam pada itu, Asma’ turut meluahkan kebimbangan terhadap tindakan Ifa yang dianggap boleh mendatangkan kemud4ratan kepada masyarakat.

Justeru, beliau menasihati Ifa agar berhati-hati dengan ucapan serta apa yang diberi ketika ini khususnya kesenangan kerana bimbang ia musibah yang tersembunyi.

“Seandainya kita sentiasa diberikan nikmat yang melimpah-ruah tanpa henti walaupun hidup dalam keadaan fasiq iaitu berterusan melakukan makslat yang nyata, berhati-hatilah dengan rezeki yang dikurniakan Maha Pemberi Rezeki kepada kita”

“Tanda istidraj ke atas seseorang itu adalah Allah membiarkan dia dalam kemakslatan yang dilakukan dan tidak disegerakan az4b ke atasnya,” katanya.

Tambahnya, Allah SWT berhak memberi apa sahaja kepada sesiapa yang Dia mahukan termasuk yang mensyirlkkan-Nya dan bermakslat kepada-Nya.

Namun katanya, perbezaan besar adalah sama ada apa yang diberi itu dengan kasih sayang atau murka-Nya.

“Alhamdulillah, peluang untuk menunaikan haji atau umrah itu memang direzekikan kepada mereka yang terpilih, namun kayu ukur yang lebih penting ialah apa perubahan yang berlaku pada diri kita selepas pulang daripada haji atau umrah?”

“Saya belum pakai tudung, tapi Allah dah jemput saya tiga kali..” – Ifa Raziah

“Adakah akhlak dan ibadah kita lebih baik, sama sahaja atau semakin bvruk? Allahu Akbar,” katanya.

Beliau berkata, dengan teguran ini bukan bermaksud untuk mencari populariti tapi atas dasar tanggungjawab sesama Islam bagi membetulkan perkara yang salah.

“Jangan salah faham, orang yang menegur bukan buat kerja Tuhan, tapi sedaya upaya melaksanakan kerja yang Tuhan perintahkan sebagai seorang saudara se-Islam”

“Saya percaya ramai yang bimbangkan keadaan masyarakat dan generasi anak-anak kita yang mudah sekali dirosakkan minda dan akhlak mereka oleh segelintir selebriti, ‘inflvencer’, ‘founder’ produk dan sesiapa sahaja yang tidak bermoral di media soslal”

“Para pendakwah, orang awam termasuk saya yang menegur bukan nak tumpang populariti sesiapa atau nak kejar rating”

“Popular dan pengaruh bukanlah satu kebanggaan atau anugerah, sebaliknya hanya alat dan amanah untuk digunakan kepada jalan mengajak kebaikan atau mencegah kemungkaran. Kita akan dipertanggungjawabkan kelak,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan, Ifa menemplak mana-mana individu yang menegurnya supaya mentup aur4t.

Bagi Ifa, tiada guna kalau mentup aur4t namun meninggalkan perkara wajib seperti solat. Apatah lagi kalau sekadar menutup aur4t tetap tidak berzikir dan mulut sentiasa membuat fltnah.

Ifa turut menegaskan walaupun dirinya tidak mentup avrat Allah telah menjemputnya sebanyak tiga kali ke tanah suci Kota Mekah.

Sumber : mstar/malaysiapost/Achikdia