Keluarga Mohon Rayu4n Rawatan Untuk Yasin Sulaiman, Itu Buat Kami R1sau Dia Tak Dapat Membezakan AIam ReaIiti Dan KhayaIan

Abang penyanyi, Yasin Sulaiman iaitu Zain Sulaiman, 50, memaklumkan pihak keluarga dan peguam kini sedang mencuba untuk mendapatkan rawatan perubatan buat adiknya yang menghidap bip0lar ser1us sejak 2009.

Zain berkata, hakim Mahkmah Sesyen dan Majistr3t Petaling Jaya sebelum ini menyerahkan urusan rawatan perubatan adiknya yang kini berada di Penj4ra Sungai Buloh, kepada pihak penj4ra.

“Kami sedang berurusan dengan pihak penj4ra untuk memastikan dia mendapat rawatan sewajarnya. Itu sangat penting kerana dia seorang pesakit bip0lar”

“Rekod perubatannya menyaksikan Yasin dimasukkan ke Wad Psik1atri HUKM (kini Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM) pertama kali pada 2009 dan sejak itu dia berada di bawah pengawasan dokt0r p4kar”

“Dia memang ambil ub4t berterusan. Episod paling teruk dilaluinya ialah pada 2009, 2013 dan 2018. Akhir tahun lalu dan awal tahun ini, dia dapat merasakan mungkin episod kr0nik itu akan berlaku semula”

“Itu yang dia sebut dalam mahkamah dia t4kut akan ‘cr4ck’ lagi sekali. Akhir-akhir ini dia mengalami bip0lar psik0sis iaitu satu keadaan di mana pesakit tak dapat membezakan alam realiti dan khayalan,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, Yasin mengalami halusin4si dan delus1 sering berjumpa dokt0r pakar di sebuah hospital swasta untuk mengambil ubat penyakitnya itu.

“Dia dapat ub4t tambahan tapi walaupun diberi ubat tambahan, Yasin masih alami psik0sis. Itu yang buat kami r1sau. Bila dia dalam penj4ra, kami takvt faktor-faktor ini akan ‘tr1gger’ kepadanya”

“Bip0lar ini sama ada akan buat Yasin jadi ‘mani4c’ ataupun tertek4n. Jadi kami nak pastikan dia selalu stabil. Itulah keadaan dia sekarang”

“Peguam, Yusmadi Yusoff dah dapat melawat dia minggu lalu dan akan berbuat demikian lagi minggu ini serta akan ‘follow up’ berkenaan rawatan dia,” katanya.

Zain percaya adiknya yang did4kwa atas pertuduh4n menged4r dan menanam pokok g4nja menerima layanan yang baik dari jabatan penj4ra.

“Kami belum berkesempatan jumpa dia dan minta Yusmadi aturkan dengan penj4ra untuk lawat dia dalam masa terdekat,” katanya.

Terdahulu, Yasin tidak dibenarkan ikat jamin oleh Mahkamh Sesyen dan Maj1stret atas dua pertuduh4n menged4r dan menanam 17 pokok g4nja di kediamannya di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3 Kota Damansara dan menetapkan 18 Mei untuk sebutan semula ke$

Juga mendapat perhatian Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Harian Metro