lsu Mawi IkIankan Produk, Aznil Nawawi Bersvara DaIam HaI ltu, Boleh Tegvr Tapi Jang4n Sampai Mengh1na

Baru-baru ini pakar perubatan telah menegvr tind4kan penyanyi Mawi yang mempromosikan produk kesihatan telah menjadi bualan ramai.

Menerusi ciapan di akaun Twitter miliknya berkata, tindkan Mawi atau nama penuhnya Asmawi Ani yang mendkwa ada ahli keluarganya telah merasai perubahahan selepas meminum jus berkenaan adalah sal4h di sisi undang-undang.

Berhubung dengan iklan tersebut, pengacara Datuk Aznil Nawawi telah tampil bersuara berkaitan hal tersebut.

Menghormati pandangan pengamal perubatan terkenal itu, Aznil atau lebih mesra disapa Pak Nil memberi pesanan kepada selebriti yang dilantik sebagai duta agar mempunyai pengetahuan mengenai produk yang ingin dipromosikan.

Dalam masa sama, pengacara berusia 59 tahun ini turut meminta tiada pihak yang mengh1na golongan selebriti yang menjadi duta kepada sesuatu produk.

Aznil pengguna tegar makanan tambahan dan suplimen

Aznil berharap tiada pihak h1na selebriti yang menjadi duta atau keluarkan produk kesihatan.

“Saya hormat tindakan Dr Rafidah beri tegurn kepada artis yang mewakili atau mengeluarkan sesuatu produk kerana sekurang-kurangnya kita ada pemantau dan mata-mata. Namun, jangan hin4 artis kerana mereka perlukan sumber pendapatan”

“Dalam masa sama pengetahuan mengenai produk serta kesannya juga penting. Setiap artis yang bertindak sebagai duta atau mengeluarkan produk (khususnya suplemen kesihatan) tak boleh kata produk mereka boleh menyembuhkan sesuatu penyakit”

“Sebab akan menyebabkan pesak1t tidak mahu jumpa doktor lagi. Saya yang kini bertindak sebagai duta suplemen kesihatan selalu mengingatkan kepada orang awam supaya jangan tinggalkan ubat doktor dan temu janji hospital”

Dalam masa sama pengetahuan mengenai produk serta kesannya juga penting

“Setiap individu tidak boleh culas soal ini. Ubat adalah benda yang menyembuhkan manakala suplemen adalah untuk mempercepatkan penyembuhan dan bukan menyembuhkan,” katanya.

Aznil ditemui ketika ditemui pada majlis pelancaran produk terbaharu Eskayvie, iQids yang diadakan baru-baru ini.

Sebelum ini, Pakar Perunding Perubatan dan Nefrologi Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah tampil menegvr penyanyi dan pengarah, Mawi berhubung iklan promosi produk kesihatan.

Rafidah, menerusi ciapan di akaun Twitter miliknya berkata, tindakan Mawi yang mendkwa ada ahli keluarganya telah merasai perubahan selepas meminum jus berkenaan adalah salah di sisi undang-undang.

Aznil di pelancaran produk terbaharu Eskayvie

Menerusi kenyataan sama di Twitter, Rafidah turut memuat naik iklan promosi produk minuman kesihatan berkaitan yang didakwa mampu mengurangkan masalah penyak1t buah pinggang, kencing manis, darah tinggi dan kolestrol.

Dalam pada itu, Aznil yang juga duta kepada produk kesihatan memberitahu dia sememangnya seorang pengguna tegar makanan tambahan serta suplemen.

“Kalau saya memang pengguna tegar makanan tambahan dan suplemen, kerana saya sedar gaya hidup dan pemakanan seperti pengambilan sayur dan buah tidak mencukupi menyebabkan saya memerlukan nutrisi sokongan,” ujarnya

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Mstar