PU Syed Tidak Berdiam Diri Dan Bagi Pendapat Bila Netlzen Persoal HaIal Dan Har4m Rezeki Artis

Niat baik pelak0n Janna Nick untuk membina sebuah pusat tahfiz dan anak yatim mengundang pertik4ian dalam kalangan netizen.

Mereka mempertikaikan sama ada boleh atau tidak Janna meneruskan niatnya itu dengan menggunakan duit hasil titik pel0hnya sebagai anak seni.

Menjawab persoalan tersebut, pendkwah bebas PU Syed atau nama sebenarnya Syed Mohd Bakri Syed Ishak, 40, berkata bahawa manusia tidak berhak menilai tentang halal dan haram pendapatan seseorang.

Malah, PU Syed menyok0ng tindakan aktres itu dalam meIakukan amal kebajikan sebegini.

“Pertamanya kita patut bersyukur golongan artis mula sedar untuk membuka tempat pengajian al-Quran. Nabi Muhammad SAW ada menyebut sebaik-baik kamu adalah orang yang belajar dan mengajar al-Quran. Orang yang membina tempat juga termasuk dalam golongan tersebut”

“Asasnya dia buat kerana Allah dan bukan untuk mendapat nama. Dia juga membuka peluang kepada masyarakat untuk menyumbang dan mengumpul pahala”

“Bukan bidang kita untuk mempertikaikan hasil kerja dia. Niat dia hendak buat perkara itu sangat baik dan kita harus beri sokongan. Semoga niat tersebut akan mengubah hidup dia dan juga sahabat-sahabat yang lain,” katanya kepada mStar.

Kita kini hidup dalam masyarakat netizen yang mudah mengeluarkan fatwa tanpa ilmu

Terdahulu, Janna, 27, berkongsi satu hantaran di laman Instagram miliknya bertanya pendapat orang ramai adakah duit hasil kerjanya selama ini adalah satu sumber yang haram.

Sebelum ini, Janna meluahkan hasrat untuk membina sebuah pusat tahfiz yang diberi nama Kompleks Tahfiz & Anak Yatim Nurul Jannah di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

Melihat kepada k0men-k0men negatif terhadap usaha tersebut, PU Syed berharap agar netizen bertenang dan bersikap lebih matang.

“Kita kini hidup dalam masyarakat netizen yang mudah mengeluarkan fatwa tanpa ilmu. Orang hanya menilai daripada latar belakang seseorang itu dan boleh bercakap apa sahaja daripada sudut zahir”

Janna bertanya pendapat ramai tentang sumber pendapatan sebagai artis

“Mungkin perbuatan Janna ini untuk berhijrah dan dia sebagai seorang public figure boleh menarik ramai lagi orang untuk melakukan perbuatan yang sama”

“Kepada netizen… bawalah bertenang. Kalau benda buruk nak kecam, takkanlah perkara baik begini pun nak kecam juga”

“Kita kena berfikiran matang. Apa yang dia nak lakukan adalah perkara halal. Melahirkan orang-orang yang menghafal al-Quran itu adalah besar ganjarannya,” jelasnya.

Sumber: Achikdia/Mv