Ramai Netizen PersoaI Kondisi MentaI Hafidz Roshdi Auta Atau Fakta Kerana TeIah MemukvI Isteri Dan Takvt Dipenj4ra

Sudah menjadi fitrah manusia lebih gemar melihat seseorang itu daripada segi luaran atau penampilannya sahaja. Masakan tidak, cara itu lebih mudah untuk menilai seseorang kerana ia boleh dilihat secara fizikal.

Namun, hakikatnya dalam dunia yang penuh ranjau dan berduri ini, perkara yang paling membimbangkan adalah apabila seseorang yang pada luarannya nampak sihat dan kelihatan normal namun hakikatnya mempunyai penyakit tersembunyi.

“Dasar pelakon. Buat-buat gila pun pandai” – kata netizen

Meskipun, salah satu punca diri berasa tertekan kerana merasakan hanya diri kita saja yang sedang diuji, namun pada zahirnya setiap manusia pasti berhadapan dengan masalah masing-masing.

Mungkin bezanya ada di antara kita yang dikatakan seolah-olah “mencari masalah” atau bertindak melalukan perkara yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri serta orang lain sehingga mengganggu kondisi mental seseorang yang bergelar normal.

Malah, masih ada stigma sosial yang besar berkaitan penyakit mental ini. Hal yang demikian mungkin kerana ada yang mendakwa bahawa terdapat kes pesalah jenayah berat terutamanya kes bunuh dan rogol didakwa terlepas hukuman kerana mempunyai masalah mental.

Justeru, ada yang membuat andaian dan persepsi bahawa “penyakit mental ini boleh dibuat-buat” serta kad rawatan pesakit mental itu seolah-olah perisai kepada setiap kesalahan yang dilakukan.

Memperhalusi isu ini, baru-baru ini nama pelakon sensasi Hafidz Roshdi telah menjadi bualan hangat para netizen mengenai pergolakan isu rumah tangganya.

Hal yang demikian menjadi semakin kecoh apabila Hafidz atau nama sebenarnya Muhammad Hafidz Roshdi, 29, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menumbuk pipi kiri bekas isterinya sebanyak tiga kali sehingga menyebabkan kecederaan pada wajah.

Menurut sumber Berita Harian, Berdasarkan pertuduhan, Hafidz didakwa menumbuk pipi kiri bekas isterinya, Nurul Shuhada Mat Shukri, 29, sebanyak tiga kali sehingga mangsa mengalami luka, lebam dan bengkak.

Terkini, pihak pendakwaan membuat permohonan mengikut Seksyen 342, Kanun Tatacara Jenayah supaya tertuduh dihantar untuk pemeriksaan psikiatri bagi rawatan dan pemeriksaan mental.

Hal yang demikian menjadi kecoh apabila rata-rata warganet berpendapat bahawa pelakon itu sebenarnya tidak mempunyai masalah mental dan dikatakan hanya mahu terlepas daripada hukuman.

Meninjau di ruangan komen hantaran gambar di Instagram sebuah laman portal hiburan, ada segelintir netizen yang mempersoalkan kondisi mental Hafidz yang sebenar-benarnya serta khuatir aktor ini hanya sekadar berlakon dan ingin melepaskan diri daripada sebarang tuduhan setelah menerima kad rawatan pesakit mental.

Bagaimanapun, terdahulu menurut sumber laporan Malaysiakini, kad rawatan pesakit mental bukan suatu kekebalan untuk terlepas daripada hukuman, sebaliknya pihak mahkamah akan merujuk kepada penilanian daripada hospital terlebih dahulu.

Jelas di Malaysia mempunyai undang-undang justeru jika pesalah itu didapati sihat dan tidak mengalami masalah mental, mereka akan melalui proses pendakwaan yang seterusnya seperti pesalah normal yang lain.

Kadangkala, bagi kes tertentu yang sudah dibuktikan bahawa pesalah itu mempunyai penyakit mental, persepsi negatif ini menyebabkan pesakit mental menderita dalam senyap serta diketepikan masyarakat dan tiada harapan walaupun mendapat sokongan, menerusi pemulihan.

Oleh yang demikian, usahlah memberi gelaran negatif seperti ‘gila’, ‘senteng’ dan ‘tiga suku’ kepada individu yang berdepan masalah kesihatan mental, justeru lebih baik bertindak mendiamkan diri daripada berkata-kata yang tidak manis.

Serahkan sahaja kepada pihak yang lebih berkuasa untuk tindakan selanjutnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like Page Kami Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Kredit: murai/achikdia.com