Rupanya Rakan Hattan Bongkar Cerita Sebenar Sebalik Cerita Beliau Sekolahkan Wartawan Semasa Sedang Live

Sejak semalam hangat diperkatakan kontroversi melibatkan penyanyi Datuk Hattan yang dikatakan ‘menyekolahkan’ pembaca berita ketika siaran langsung sehingga dikecam teruk oleh netizen.

Memetik BH Online, seorang rakan baik Hattan iaitu Salimey Abu Bakar menjelaskan menerusi TikTok bahawa penyanyi itu memaklumkan dia tidak tahu ia adalah temubual secara langsung.

Menurut Salimey, dia merasakan ada sesuatu tidak kena apabila menonton siaran berita Astro Awani kelmarin pada jam 10.40 pagi dan terus menghubungi Hattan.

“Soalan pertama yang saya ajukan, adakah tahu panggilan tadi ‘live’? Jawapan yang diberikannya, apa live? Aku tak tahu,” katanya.

“Saya tanya lagi, biar betul Hattan tak tahu? Tak tahu, aku tengah baring mereka ‘call’ tanya soalan, aku jawablah macam biasa”

“Kalau kita pun dalam situasi begini mungkin kita pun jawab macam sembang biasa kawan-kawan. Saya pun jawab dengan Hattan… ohh ya ke,” cerita Salimey.

Dalam pada itu, Salimey berkata tidak mungkin Hattan tidak tahu protokol apabila ditemubual secara langsung di televisyen atau radio.

“Jadi, tidak adil satu kesalahan terus dilemparkan kepada artis seperti Datuk sahaja kerana beliau tidak minta ditemubual dalam siaran berita terbabit”

“Sebaliknya penerbit berita Astro Awani harus bersedia dengan soalan dan jawapan untuk diberi pada panel dan pembaca berita pada masa terbabit,” katanya.

Terdahulu, Hattan menempelak penyampai berita, Nur Syazwani kerana gagal menjawab dengan tepat pencipta lagu-lagu kumpulan XPDC.

Bagaimanapun, penyampai berita itu dilihat tetap tenang dan profesional berdepan situasi tidak dijangka. Namun, lebih mengejutkan apabila Hattan terus menamatkan panggilan selepas penyampai berita itu mengucapkan terima kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like Page Kami Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Kredit: achikdia.com/BH/rk