Tengah Bvang Tatu Ternampak Nama B3kas Svami Yas Diukir Cantik Atas Bahu, Adakah ltu Menandakan Cinta Sejati?

Di Inst4.gr4m, pelakon, Zarina Anjoulie berkongsi satu rakaman video ketika dia menjalani proses membuang tatu di bahagian badannya.

S4kit yang boleh tahan

Menurut Zarina, ramai individu tertanya-tanya mengenai harga dan kesan yang dialaminya selepas melakukan pr0ses membuang tatu. Ujar Zarina, satu sesi membuang tatu mencecah RM500.

1 sesi dalam lingkungan RM500. Ink hitam lagi senang keluar dari ink warna lain. Ink hitam dalam 1 sesi dah boleh nampak beza. Kalau 3 hingga 4 kali lagi nampak ketara jika dibandingkan dengan ink warna-warna yang lain.

Berbicara mengenai tahap kesakitan, pelakon ‘Anak Pontianak’ ini berkata dia masih boleh menahan sakit tat kala proses itu dilakukan.

Level sakit yang boleh tahan. Bukan sakit gila pun

Penggemar paling ramai terhadap tatu dilakukan oleh kelompok remaja. Bagi masyarakat barat, selain mampu berkreativiti dan menjadi ekspresi seni, tatu dibuat untuk menunjukkan identiti kelompok.

Ia juga sebagai symbol budaya tanding (counter culture), iaitu budaya yang dikembangkan oleh generasi muda sebagai tindakbalas perjuangan melawan pengawasan kelompok d0minan di kalangan orang tua, kalangan elite masyarakat, norma sosial yang ketat, dan sebagainya.

Pengharaman tatu di dalam Islam jelas menerusi hadith Raulillah SAW : Allah melaknat perempuan-perempuan yang mentatu dan yang minta ditatu, yang mencabut atau mencukur rambut (bulu kening), dan yang mengasah giginya untuk memperindah. Yaitu perempuan-perempuan yang mengubah ciptaan Allah.(HR al Bukhari).

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like Page Kami Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: ZarinaAnjoulie/achikdia.com