Jangan Happy Sangat DuIu, TMJ Hantar 4 Pegvam Untuk Jadi Pemerhati Je DaIam K3s BeIIa, BeIum Menang Lagi #justiceforbella

Seramai empat peguam pemerhati (watching brief) yang dilantik Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim hadir di Mhkmah Ssyen di sini hari ini bagi mengikuti perbicaraan k3s Pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali.

Mereka ialah Datuk Baljit Singh Sidhu, Datuk Khairul Anwar Rahmat, Datuk Ikbal Salam dan Mohd. Radzi Yatiman.

Ahad lalu, Kosmo! Online melaporkan Tunku Ismail bersedia menawarkan perkhidmatan peguam-peguam secara percuma untuk menjalankan arahan memerhati (watching brief) berhubung k3s pend3raan BeIIa.

Tunku Ismail menerusi kenyataan di Facebooknya memaklumkan akan menghubungi Mnteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun berhubung perkara itu.

Tunku Ismail memberitahu, k3s pendkwaan pada ketika ini melibatkan dua pihak iaitu pendkwa raya kerjaan bagi pihak kerajaan atau awam dan peguam beIa yang dilantlk untuk mewakili orang kena tvduh (OKT).

Slti Bainun, 30, mengaku tldak bersalah atas dua pertduhan iaitu mengab4l dan menganlaya remaja perempuan itu sehingga menyebabkan mngsa mengal4mi kecd3raan flzikal serta em0si di sebuah kondominium di Wangsa Maju di sini antara Februari dan Jun 2021.

Pendkwaan dikemukakan mengikut Sksyen 31(1)(a) Akt4 Kanak-Kanak 2001 yang membawa hkman makslmum penjra 20 tahun atau d3nda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sablt kes4lahan.

Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim akan menghubungi Mnteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun untuk menawarkan perkhidmatan peguam secara percuma untuk menjalankan arahan memerhati bagi pihak kementerian berhubung k3s pend3raan Bella.

Menerusi hantaran di Facebook, Tunku Ismail memaklumkan sudah berhubung dan berbincang dengan peguamnya mengenai k3s terbabit.

Naslb mlang menlmpa remaja perempuan Down Sindr0m, Bella, 13, turut menerima perhatian isteri TMJ, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam.

Khaleeda menerusi perkongsiannya dalam Twiltter menyatakan akan berusaha bagi menuntut keadilan bagi Bella.

“Saya akan buat apa sahaja bagi mendapatkan keadilan buat Bella. Saya jelik dengan pengecvt yang berfikir mereka boleh buat apa sahaja terhadap kanak-kanak tidak berupaya dan fikir mereka akan terlepas.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Kosmo