Guru Terkjut Bila Jumpa N0ta ‘Ber4hi’ Murid Perempuan Darjah 4

Memang tak dinaflkan, penggunaan media sosi4l dalam kalangan anak-anak di bawah umur adalah satu perkara yang perlu diti.tikberatkan oleh setiap ibu bapa. Hal ini kerana, kebanyakan kandungan yang terdapat dalam media sosi4l adalah tldak ditapls sehingga boleh memberikan pengaruh negatlf kepada anak-anak.

Terbaru, seorang penceramah bebas iaitu Akhi Fairuz Al-Jengkawi ada memberi pendapatnya mengenai ‘nota’ yang ditulis oleh seorang kanak-kanak. Boleh dikatakan isi kandungan nota tersebut tldak sesuai dengan umur si penulis!

Baru darjah 4 dah ‘pandai’

Berdasarkan perkongsian di Facebook, Akhi Fairuz mem.uat naik sekeping foto yang memaparkan sehelai nota yang tertulis ‘I love you, jom main k0ndom dalam t4ndas’.

Lebih menge.jutkan apabila mengetahui nota tersebut sebenarnya ditulis oleh seorang murid perempuan yang baru berusia 10 tahun. Tak masuk dek akaI! Umur baru setahun jagung tapi sudah berfikiran seperti orang dewasa.

En.tah dari mana anak ini belajar. Melalui media sosi4l? Perbualan bersama kawan? P0rn? Pernah jadi mngsa? Ksian sangat.
Kadang tu kita rasa anak kecil lagi untuk tahu benda-benda sebegini. Tapi realitinya terlalu banyak perkataan yang anak dengar di sekeliling mereka; k0ndom, r0goI, s3ks, maIam pertama, maIam jumaat, j0Iok, r0men, fu*k dan lain-lain.

Jelas Akhi lagi, bagi mengeIakkan perkara seperti ini daripada terus ‘mere.bak’ dalam kalangan mereka yang dibawah umur, ibu bapa perlulah memainkan peranan masing-masing dalam mengajar anak-anak tentang pendidikan s.eksualiti.

Jika guru atau ibu bapa berhadapan situasi ni, please jngan ma.rah atau pukvI anak. Jumpa budak ini secara berdepan, tanya baik-baik, tunjukkan rasa empa.ti dan bantu apa yang patut.

Jika ada berlakunya perbuatan jnayah di situ, kena buat Iaporan poIis atau hubungi talian Kasih 15999.

Nota ditulis budak umur 10 tahun:

Komen ntizen:


Sumber: Akhi Fairuz Al-Jengkawi, ob

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Borak La Apa Pon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut: