Lana Nordin persoaI petugas tak pakai PPE, Staf KKM ddah perkara sebenar

Sejak semalam, nama Lana Nordin telah menjadi bualan susulan satu video menunjukan seorang lelaki berbaju hitam telah masuk ke ruangan yang menempatkan m4yat di h0spital tanpa memakai PPE seperti beberapa individu lain di tempat tersebut.

Lana Nordin telah memuat naik video berkenaan dan mempertik@ikan tind4kan itu disamping mergui tentang pand3mik serta Kemnterian Kesihatan yang men4ngani C0vld-19.

VIDEO

Kritik Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

Namun begitu, tind4kan selebriti berkenaan nyata telah mendapat kec@man berhubung kelantangannya yang mengkr!tik Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang dikatakan hanya ‘bersandiwara’ kerana beliau sendiri tidak memakai pelitup muka semasa diluar sidang media mengenai pandemik.

Sehubungan dengan itu, seorang staf dari KKM telah menjelaskan berkenaan pemakaian PPE yang biasa digunakan untuk mengendali jen4zah pes4kit C0vid-19.

Tak sentuh jen4zah, tak perlu pakai PPE lengkap

Menurut Mat Yoe, video berkenaan adalah video jen4zah peskit C0vid-19 yang dipindahkan dari lori ke kontena. Jadi, lelaki berbaju hitam itu langsung tidak menyentuh jen4zah, jadi tidak ada keperluan untuknya memakai PPE walaupun sepatutnya dia perlu memakai apron, seperti angg0ta lain.

Disamping itu, mereka yang memakai baju berwarna biru di dalam video berkenaan juga tida memakai suit penuh PPE dan baju tersebut merupakan baju h0spital.

Ris!ko jngkitan rendah

Jen4zah juga telah dibalut dengan plastik dan risiko jngkitan adalah rendah. Namun, mendedahkan diri kepada jnkitan adalah salah dari segi und4ng-und4ng kerana meIanggar Prosedur Operasi Standard (S0P).

Dalam pada itu, Mat Yoe turut meluahkan rasa kesaI apabila ada pihak yang masih merasakan C0vid-19 ini hanyalah satu agenda dan rekaan semata-mata.

Jadi, dia berpesan supaya berhati-hatilah kerana jika ahli keluarga atau diri sendiri sudah dijngkiti, jangan pula menyesaI dikemudian hari.

Sumber: Instagram Lana Nordin, Facebook Mat Yoe

Via omm

Kredit Artikel: IHANGAT MEDIA

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Borak La Apa Pon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut: